Ν.Δ. Από τις εσωκομματικές  διαδικασίες στην κυβερνητική πορεία

7.11.2015

του Ανδρέα Κάτσενου

Η ένταση, η οξύτητα και ο λαϊκισμός είναι στοιχεία τα οποία δεν συνάδουν με το ήθος και την νοοτροπία της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα, που ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής,  ήταν πάντα η παράταξη του μέτρου, της μετριοπάθειας  της υπευθυνότητας,  μα πάνω απ όλα της αλήθειας. Το κόμμα των μεγάλων ιστορικών εθνικών αποφάσεων.

Η εσωκομματική αντιπαράθεση για την εκλογή νέου αρχηγού, ουδόλως, αλλοίωσε αυτά τα χαρακτηριστικά. Εγγυητής της σταθερότητας αλλά και προασπιστής των αρχών της Νέας Δημοκρατίας   είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος ο Ευ. Μεϊμαράκης και το σύνολο της βάσης που στηρίζει αξίες, ιδέες και ιδανικά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας. Ένα κόμμα στο οποίο ακουμπάει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Εναποθέτει τις ελπίδες του και βρίσκει προστασία από το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τον τυχοδιωκτισμό, όσων επιχειρούν εντός και εκτός των τειχών του να προσποριστούν μικροπολιτικά οφέλη.

Η πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές είναι σήμερα μια πορεία δύσκολη, αλλά ζωντανή κι υπεύθυνη. Σε καμία απολύτως περίπτωση «αιματηρή» και ουδόλως διασπαστική. Όσοι τυχόν βλέπουν εφιάλτες καλό θα είναι να τις εγκαταλείψουν γιατί η βάση της παράταξης έχει μνήμη, έχει γνώση και ,κυρίως, ορθή κρίση να εξανδραποδίζει όσους φαντάζονται ότι μπορούν  να διαταράξουν το κλίμα ενότητας και κοινής πορείας.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, ένα στέλεχος από τα σπλάχνα της παράταξης με αγώνες εντός και εκτός Βουλής, δίνει μια έντιμη μάχη. Μια καθαρή μάχη ενωτική, για να έχει η Νέα Δημοκρατία και την επόμενη μέρα μέλλον και προοπτική.

Μέσα από τη μακρόχρονη πορεία του γνωρίζει τι θέλει  το κόμμα, τι πρέπει  να αλλάξει σε δομές  κι  οργάνωση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, ώστε η Νέα Δημοκρατία να καταστεί ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός. Το τελευταίο πάντως που χρειάζεται είναι ένας αντί-Τσίπρας.  Η πολιτική  δεν είναι πασαρέλα επικοινωνιακής παρουσίας για χειροκρότημα.

Στο πλαίσιο αυτό τρεις είναι οι πυλώνες στους οποίους ο κ. Μεϊμαράκης κινείται, έχοντας στο πλευρό του συμπορευτές τη συντριπτική πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών αλλά  κι όλων εκείνων των απογοητευμένων Ελλήνων που αναζητούν στέγη και προστασία σε μια κυβέρνηση εμπιστοσύνης.

  • Πρώτος πυλώνας είναι η ενωτική πορεία του κόμματος
  • Δεύτερος πυλώνας η αναμόρφωση των δομών και της λειτουργίας του κόμματος
  • Κι ο τρίτος πυλώνας η δημιουργική δυναμική αντιπολίτευση.

Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τις  βασικές προϋποθέσεις  κατά τον κ. Μεϊμαράκη, τη βάση για την κυβερνητική πορεία του κόμματος. Τις προϋποθέσεις αυτές καλούνται να ενδυναμώσουν οι πολίτες με την αθρόα συμμετοχή τους στην εσωκομματική διαδικασία της 22ης Νοεμβρίου, τότε που η Νέα Δημοκρατία θα κάνει τη νέα αρχή προς την διακυβέρνηση της χώρας, που θα ενώσει όλους τους Έλληνες και θα δώσει προοπτική στον τόπο.