Ξέσπασε εμφύλιος για το Χ.Υ.Τ.Υ. στο Δήμο Ωρωπού

Η χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή Ντουμάνι Πολυδενδρίου του Δήμου Ωρωπού  από την Περιφέρεια Αττικής με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής,  προκάλεσε την σύσσωμη αντίδραση της Αντιπολίτευσης, των κατοίκων της περιοχής αλλά και φορέων που ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος.

Η Έκτακτη Συνεδρίαση της Τρίτης ήταν άκρως θυελλώδης και σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Διακόπηκε αρκετές φορές από τις προσωπικές αντεγκλήσεις μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων και σημαδεύτηκε από την ανοίκεια προσωπική επίθεση κατά του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αγγ. Χατζηιωάννου. Τέτοιες επιθέσεις δεν τιμούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκλεγμένα μέλη της. Δημιουργούν μαύρες σελίδες που δεν αρμόζουν στην ιστορία του Δήμου Ωρωπού.

Η απίστευτη  «γκάφα» του Δήμου Ωρωπού να αποστείλει έγγραφο προς την Περιφέρεια Αττικής με το οποίο παρουσίαζε Σχέδιο για τη Διαχείριση όλων των Απορριμμάτων στο Δήμο Ωρωπού και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να χωροθετηθεί στη θέση Ντουμάνι Χ.Υ.Τ.Υ. οδηγεί στην υποβάθμιση όλου του Δήμου μετατρέποντας τον Ωρωπό σε μια απέραντη χωματερή.

Να σημειωθεί ότι  από τους 64 Δήμους  της Περιφέρειας Αττικής μόνο ο Δήμος Ωρωπού ανταποκρίθηκε στο αίτημα της  κας  Δούρου για Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ οι υπόλοιποι 63 Δήμοι δεν απάντησαν,  αφήνοντας να εννοηθεί ότι χώρος υπάρχει στην περιοχή του Κυττάρου της Φυλής,  όπου άλλωστε η σχετική σύμβαση, πρόσφατα, ανανεώθηκε με το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

Ένα αναγκαίο  έργο για κάθε σύγχρονη κοινωνία που αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές δυνατότητες μετατράπηκε σε καταστροφή για το Δήμο Ωρωπού. Κι αυτό γιατί κάποιοι δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες υπάρχει  η ενημέρωση των πολιτών και ο διάλογος που δίνει λύσεις ακόμα και στο πιο αξεπέραστο εμπόδιο. Έτσι κινδυνεύει να διχαστεί μια κοινωνία και να χάσει ο Ωρωπός την ευκαιρία να γίνει πρότυπο σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων. Κάποιοι οι οποίοι αποτελούν την αυλή του Δημάρχου είναι καιρός να σταματήσουν την πολιτική της στρουθοκαμήλου θεωρώντας ότι όλοι οι άλλοι είναι βλάκες και δεν θα πάρουν ποτέ χαμπάρι τι ποιούν. Δυστυχώς έρχεται η στιγμή που τίποτα δεν μένει κρυφό υπό τον ήλιο.

Όσες δικαιολογίες επιστρατεύτηκαν δεν αφήνουν περιθώρια  απόδειξης άγνοιας ή λάθους, καθώς το έγγραφο εστάλη από το Δήμο προς την Περιφέρεια και κατά  τη συνεδρίαση του Περιφερειακού  Συμβουλίου  δεν παραβρέθηκε, άγνωστο γιατί, κανένας εκπρόσωπος του Δήμου Ωρωπού για να διατυπώσει τις απόψεις του για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, με το επιχείρημα ότι δεν ενημερώθηκε.

Ο Δήμος Ωρωπού  έχασε πιθανότατα μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να φύγει μπροστά και να δημιουργήσει υποδομές τέτοιες που θα έδιναν λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά τα απορρίμματα με σύγχρονη  τεχνολογία ανάλογη αυτής που διαθέτουν τα προηγμένα  κράτη του Βορρά. Γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι κάτοικοι δεν θέλουν το καλό του Τόπου τους.

Κατά συνέπεια η απόφαση για  αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας για τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ που έρχεται, σχεδόν, τρείς μήνες μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής της 6ης Δεκεμβρίου 2016 να χωροθετήσει  τη συγκεκριμένη δράση στην περιοχή Ντουμάνι και την έκδοση ΦΕΚ την 13η Δεκεμβρίου του 2016 όπου και επικυρώθηκε η απόφαση, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΔΣΝΑ και του Περιφερειακού Συμβουλίου, μάλλον δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την, ήδη, κακή εικόνα της Δημοτικής Αρχής στη διαχείριση του θέματος αυτού.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις πράξεις του για τις οποίες κι άλλοι φέρουν βαρύτατες ευθύνες και οι οποίο ενδεχομένως να τον «έπνιξαν» υποστήριξε ότι «Στις 20 Δεκεμβρίου το Δ.Σ. Ωρωπού αποφάσισε να αγοράσει ένα ακίνητο στην περιοχή ‘Κορακά’ για την κατασκευή του ΣΜΑ ως μια συνέχεια απόφασης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αντί να πληρώνει ενοίκιο».

Και πρόσθεσε» «Το καλοκαίρι του 2015 ζητήθηκε από  την Περιφέρεια Αττικής Τοπικό  Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων του Δήμου Ωρωπού. Μόλις χθες(Δευτέρα) ενημερώθηκα για την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής 3164/ 2016 από την κα Σωτήρχου. Και σήμερα (Τρίτη) μετέβηκα στον ΕΣΔΝΑ όπου συναντήθηκα με τους κ Φιλίππου και Ιατρού για να ενημερωθώ.. Εμείς στο τότε σχέδιο το 2015  κάναμε λόγο για χώρο εναπόθεσης των αδρανών υλικών που προκύπτουν από κατεδαφίσεις, ανεγέρσεις και απορριμμάτων στερεών για να μην γίνεται η ρίψη τους άναρχα στα βουνά, τα χωράφια, τις ρεματιές ακόμα και την παραλία.

Στις 22/6/2016 έρχεται ο Ενιαίος Διαχειριστικός Σύνδεσμος να αποφασίσει τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην περιοχή του ανενεργού λατομείου στη θέση Ντουμάνι κι εκεί να πηγαίνουν τα αδρανή υλικά. Ακολούθως έρχεται το  Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και μιλάει για ΧΥΤΥ χωρίς να εξειδικεύει.»

Ο κ. Ρούσσης  κατέληξε λέγοντας «Δεν είμαστε εμείς που θα φέρουμε το ΧΥΤΥ στο Πολυδένδρι.. Ποιός θα τολμήσει να πράξει κάτι τέτοιο; Η άποψή μας είναι μια και μοναδική: Μιλάμε μόνο για ΧΥΤΥ αδρανών υλικών και ΣΜΑ και τίποτα άλλο. Και επειδή ζούμε στην Ελλάδα και δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν αποφασίσαμε να αναστείλουμε την απόφασή μας για το ΣΜΑ μέχρι να αποφασίσει ο ΕΣΔΝΑ  εντός τριμήνου για το τι μέλλει γενέσθαι και να λάβει τελική απόφαση  η Περιφέρεια Αττικής για τη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. Μάλιστα απέστειλα και έγγραφο στην Περιφέρεια Αττικής με το οποίο ζητάω να εξειδικεύσει  τι εννοεί με τη λέξη  Χ.Υ.Τ.Υ.»

Ακόμη και στην περίπτωση που ο Δήμαρχος έχει ,απολύτως, δίκιο σε αυτά που λέει και με τη λέξη ΧΥΤΥ  υπονοεί τα αδρανή υλικά,  το γεγονός ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση με την κοινωνία και δεν πέρασε καμία Επιτροπή η Δημοτικό Συμβούλιο η αποστολή ενός  τόσο σοβαρού εγγράφου στην Περιφέρεια αποτελεί μέγα ολίσθημα. Τον αφήνει έκθετο.

Η τοποθέτηση Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της Συμπολίτευσης

Ο κ. Δημήτρης Βελτανιώτης

Ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Βελτανιώτης επέρριψε ευθύνες σε όσους αποκόπτουν  λέξεις φράσεις και παραγράφους από το κείμενο γιατί αυτό είναι εύκολο για να βγαίνουν άλλα συμπεράσματα. Και συνέστησε στους κατοίκους να πάρουν τα έγγραφα και να τα διαβάσουν με ηρεμία ολόκληρα. Ενώ κατηγόρησε την Επιτροπή Αγώνα ότι αρνείται να συναντηθεί με το Δήμαρχο και δεσμεύτηκε ότι το νερό στην περιοχή είναι καθαρό όπως και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Ο κ. Κων/νος Δέδες 

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Δέδες τόνισε πως «η Δημοτική Αρχή ότι κάνει, το κάνει για το καλό του Τόπου»  και
πρόσθεσε «Αποτελεί μέγιστη αφέλεια να χρησιμοποιούνται τέτοια πυροτεχνήματα για εντυπώσεις. Στον τόπο μας δεν πρόκειται να δημιουργηθεί τίποτα από όλα αυτά τα μυθεύματα που ακούστηκαν. Αποτελούν όνειρα. Πρέπει να μπουν όρια εδώ μέσα.

Ακούστηκαν πράγματα από ανθρώπους που στέρησαν από τον Ωρωπό το Βιολογικό Καθαρισμό κι απεντάχτηκαν έργα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές Εμείς υποβάλλαμε ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για το Δήμο μας και μιλήσαμε για αδρανή υλικά και τίποτα άλλο.

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι και υπεύθυνοι θα παραμείνουμε. Καταφέραμε να είμαστε εκεί που πρέπει όταν πρέπει. Σας καλώ να επιστρέψετε στην πραγματικότητα».

Η κα Δήμητρα Τοτόμη-Σωτήρχου

Κάθετα αντίθετη στην κατασκευή ΧΥΤΥ στην περιοχή Ντουμάνι Πολυδενδρίου τάχθηκε η Δημοτική Σύμβουλος κα Σωτήρχου  κάνοντας λόγο κίνδυνο μόλυνσης της περιοχής και στήριξε την απόφαση του Δημάρχου για αναστολή κατασκευής του ΣΜΑ και του εγγράφου για το ΧΥΤΥ.

Ο κ. Δημήτρης Παρδάλης 

«Το έγγραφο μιλάει για ΧΥΤΥ κι όχι για ΧΥΤΑ» είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης κ. Δ. Παρδάλης, επισημαίνοντας ότι «δεν έγινε καμία διαβούλευση άρα η όποια απόφαση είναι άκυρη». Ενώ χαρακτήρισε την αναστολή ημίμετρο.

Ο κ. Γιώργος Μαντάς

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Β/μιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Μαντάς, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι  η διαχείριση των απορριμμάτων είναι απαραίτητη για τον Τόπο, όπως σε κάθε προηγμένη Ευρωπαϊκή χώρα, εάν όμως η κοινωνία του Ωρωπού δεν είναι έτοιμη να δεχτεί κάτι τέτοιο τότε να το αφήσουν για τις επόμενες γενιές.

Η Αντίδραση της Αντιπολίτευσης

 «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

 Ο κ. Γιάννης Οικονομάκος 

Κεραυνούς εξαπέλυσε και ο πρώην Δήμαρχος κ. Γ. Οικονομάκος κατά της Δημαρχιακής Αρχής κάνοντας λόγο για εμπαιγμό όσον αφορά στα διαδικαστικά που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση της περιφέρειας προς το Δήμο Ωρωπού καθώς πάντα προηγείται πρόσκληση για τέτοια σοβαρά θέματα προς τους ενδιαφερόμενους. «Σήμερα έχουν ληφθεί αποφάσεις και ο Δήμος Ωρωπού κοιμάται. Είναι απαράδεκτο»   είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονομάκος αναρωτήθηκε «είναι όλοι οι άλλοι Δήμοι εκτός πραγματικότητας και ο Δήμος Ωρωπού εντός; Θα τρελαθούμε! Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει να αντιδράσουμε».

Ο κ. Παναγιώτης Πέππας

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέππας, στηλίτευσε την απουσία των περιφερειακών Συμβούλων κας Ι. Στεργίου και Π. Κοροβέση από το Συμβούλιο. Ειδικά της κας Στεργίου η οποία κατά το παρελθόν ήταν υπέρμαχος και αντίθετη σε κάθε απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Σήμερα κρύφτηκαν και οι δύο. Κι αναφέρθηκε στη νέα τεχνολογία των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ζήτησε όλες οι παρατάξεις να αφήσουν στην άκρη τις διαμάχες και τους πολέμους και να παλέψουν όλοι μαζί για να φύγει από τον Ωρωπό ο ΧΥΤΥ, καθώς είναι μια αρκετά υποβαθμισμένη περιοχή.  Και πρότεινε στην πρωτοπορία του αγώνα να τεθεί η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Πολυδενδρίου.

Ο κ. Ανδρέας Λέκκας 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αν. Λέκκας, ανέφερε ότι κανένας άλλος Δήμος δεν  έστειλε χωροθέτηση πλην του Δήμου Ωρωπού που ορίζει τη θέση Ντουμάνι.. Όλοι υποδεικνύουν τη Φυλή.  Ενώ για τα αδρανή υλικά που ανέφερε ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι πρόκειται για λάθος, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την απόφαση της Περιφέρειας.

«ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

 Ο κ. Γιώργος Γιασημάκης

 Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης κ. Γ. Γιασημάκης επιχείρησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του Δημάρχου Ωρωπού, καθώς παρουσίασε την σχετική απόφαση της Περιφέρειας Αττικής αλλά και το έγγραφο που είχε αποστείλει ο Δήμος το καλοκαίρι του 2015 και κάνει, όπως υποστήριξε, καθαρά λόγο για την εναπόθεση στο νέο Χ.Υ.Τ.Υ. πάσης φύσεως απορριμμάτων αλλά και αδρανών υλικών, όπως και εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί και εργοστάσιο κομποστοποίησης.

Ο κ. Γιασημάκης τόνισε «Κύριε Δήμαρχε μου θυμίζετε κάποιον που έβαλε φωτιά στο σπίτι του και μετά τρέχει να τη σβήσει, καθώς βλέπει τον καπνό. Καταθέσατε Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, χωρίς να περάσει ποτέ από Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και διαβούλευση με την κοινωνία.

Τέτοια αμετροέπεια δεν έχουμε ξανασυναντήσει ποτέ. Έρχεται να προστεθεί στην περιοχή μας και επίσημα χωματερή με πρόταση του Δημάρχου κι ευτυχώς που δεν τον άκουσαν και για την εγκατάσταση ΜΕΑ. Δεν ξέρω εάν είναι ατόπημα η ακαταλληλότητα του Δημάρχου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι επικίνδυνος. Ακούγονται πολλά. Δεν υιοθετώ τίποτα. Αυτό που ξέρω είναι ότι μόνο τρεις Δήμοι πρότειναν Χ.Υ.Τ.Υ. και η Περιφέρεια δεν τους το αρνήθηκε. και μάλιστα έσπευσε να εκδώσει και ΦΕΚ για να προλάβει οποιαδήποτε αντίδραση».

Ενώ ανέφερε και την απόφαση 84/2015 της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, όπου αναφέρει ότι τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων δύναται να περιλαμβάνουν δράσεις εναπόθεσης απορριμμάτων, κομποστοποίησης και υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων σε επίπεδο Δήμων.

Ο κ. Γιώργος Αρμυριώτης 

 Ιδιαίτερα καυστικός όσο και δεικτικός  στην τοποθέτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Αρμυριώτης είπε «Έγινε από εδώ το θαύμα. Ο Δήμος ζητάει από μόνος του να γίνει ΧΥΤΥ. Αλλού όπου έγιναν ανάλογες προσπάθειες ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Περίμενα να είχε συζητηθεί το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Η απόφαση ελήφθη από την  Περιφέρεια στις 6/12/2016 και ο Δήμος το έμαθε «τυχαία» σήμερα από την κα Σωτήρχου. Ανοίξαμε την Κερκόπορτα. Τώρα έρχεται η Άλωση».

Ο κ. Άγγελος Χατζηιωάννου

«Ήρθαμε σήμερα εδώ γιατί το θέμα ανέβηκε στο ιντερνέτ από τον τοπικό Τύπο. Από εκεί ενημερώθηκε ο λαός. Ενώ ο Δήμος έκανε την πρόταση το 2015 χωρίς να προχωρήσει σε κανένα διάλογο» είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χατζηιωάννου.

Και πρόσθεσε «Το ψέμα συνεχίζεται ασύστολα όπως έγινε παλαιότερα και σε άλλες περιπτώσεις Δεν πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή τυχαία πήρε την απόφαση για το ΣΜΑ στην συγκεκριμένη περιοχή. Μήπως όλα ήταν προσχεδιασμένα; Τα ίδια έγιναν και με το πρόβλημα του Ασωπού, τα τοξικά στο Συκάμινο τα διόδια, τους πρόσφυγες στη Μαλακάσα. Όλα εν αγνοία της».

 Ο κ. Γιώργος Παπαγιάννης 

Ο κ. Γ. Παπαγιάννης επεσήμανε ότι εκεί κοντά στη θέση Ντουμάνι βρίσκεται η Μαυροσουβάλα από την οποία υδρεύεται ο Δήμος Ωρωπού και ο κίνδυνος μόλυνσης  του νερού από εξασθενές χρώμιο είναι ορατός όχι μόνο για το Πολυδένδρι, αλλά για όλο το Δήμο Ωρωπού.

«ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Ο κ. Νώντας Δημητρίου

Ο κ. Ν. Δημητρίου, επικεφαλής της Παράταξης, αναρωτήθηκε από πότε ο Δήμος γνωρίζει το θέμα. Και πρόσθεσε «Λέτε από σήμερα. Η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής είναι από το 2016. Έχει προηγηθεί στρατηγικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων σε πολλά επίπεδα. Αλήθεια, εσείς που ήσασταν όταν αποφασίζονταν όλα αυτά; Από το 2016 έχουν βγει αποφάσεις.

Έχετε διαβάσει το σχέδιο του Δήμου Ωρωπού το οποίο εν κρυπτώ το σχεδιάσατε χωρίς να ρωτήσετε την τοπική κοινωνία; Κάνει λόγο για εναπόθεση βιολογικών αποβλήτων αλλά και για αναερόβια διαχείριση απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

Είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν τα γνωρίζετε όλα αυτά; Και μάλιστα ότι δεν θα είναι μόνο για το Δήμο Ωρωπού αλλά και για όμορους Δήμους; Εσείς τα ζητήσατε αυτά το 2015 και έρχεστε το 2017 να κάνετε τις αθώες περιστερές. Πρόκειται για το σχεδιασμό του κ Λαλιώτη από το 1996 κι εσείς τώρα τους ανοίξατε την Κερκόπορτα».

Ο κ. Βασίλης Μυλωνάς 

Μια διαφορετική προσέγγιση εξέφρασε ο κ. Μυλωνάς λέγοντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου  Αττικής θα πρέπει να γίνει με εθνικό σχεδιασμό και τη συμμετοχή όλων των Περιφερειών κι όχι μόνο της Περιφέρειας Αττικής.

«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Ο κ. Παναγιώτης Χασιώτης

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης κ. Π. Χασιώτης υποστήριξε ότι «Η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής έχει ημερομηνία 6/12/2016 όπου και ο Δήμαρχος δεν εκλήθη για να καταθέσει τις απόψεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Γιατί; Η απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς προϋπήρχε απόφαση με αριθμό ς018/2016 του ΕΣΔΝΑ η οποία προετοίμασε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άρα το θέμα το γνωρίζατε».

Και πρόσθεσε λέγοντας «Ο Δήμαρχος είπε για αδρανή υλικά ότι θα εναποτεθούν εκεί και ότι πρόκειται για λάθος της Περιφέρειας ο χαρακτηρισμός ΧΥΤΥ. Εμένα δεν μου ακούγεται για λάθος. Αλλά εάν είναι λάθος με ποιες ενέργειες θα αποτραπεί το λάθος; Καμιά περιοχή του Δήμου Ωρωπού δεν θα πρέπει να δεχτεί ΧΥΤΥ, όταν η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού. Τι θα κάνει ο Δήμος για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και για το υποτιθέμενο λάθος; Οφείλουμε να σεβαστούμε τη λαϊκή βούληση των κατοίκων της περιοχής του Πολυδενδρίου».

«ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΩΠΟΥ»

 Ο κ. Μιχάλης Χασιώτης  

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης,  κ. Μ. Χασιώτης, υποστήριξε ότι «πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδιασμό προηγούμενων κυβερνήσεων από τη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου προβλέπει την αποκέντρωση των απορριμμάτων σε Δήμους και ιδιώτες. Εμείς ήμασταν στις 6 /12/2016 στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το παλέψαμε. Είτε ΣΜΑ είτε ΧΥΤΥ είναι η ίδια πλευρά του ίδιου νομίσματος. Εμείς αυτά τα ονομάζουμε μπίζνες.  Η πρότασή μας είναι όχι στη δημιουργία αυτών των μονάδων και εδώ και τώρα να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

 Οι Αντιδράσεις των δημοτών

Ο κ. Γιώργος Γαβριήλ

Μια  μεστή, σοβαρή  όσο και υπεύθυνη θέση διατύπωσε και ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γ. Γαβριήλ ο οποίος έκανε λόγο για δύο δεδομένα. «Πρώτον, η περιφέρεια και η  Κεντρική Διοίκηση θεωρούν τον Ωρωπό ως την πίσω πλευρά της αυλής. Έχουμε διόδια, μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα, εξασθενές χρώμιο, Έχει ένα ποτάμι με υπολείμματα νικελίου  που όλα αυτά καταλήγουν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να μολύνονται και τα ψάρια.

Κι έχουμε και μια περιφέρεια η οποία μας βρίσκει ως ασθενή κρίκο για να εναποθέσουν σε ένα νταμάρι όλοι οι άλλοι Δήμοι τα απορρίμματά τους. Κανείς άλλος δεν το δέχτηκε αυτό κι ας έχουν κι αυτοί νταμάρια.

Το πρόβλημα είναι ταξικό. Μας βλέπουν σαν την πίσω πόρτα της αυλής. Για αυτό χρειάζεται μια απόφαση που θα ανακαλεί την προηγούμενη απόφαση αλλά θα πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά με πρωτοπόρο την Επιτροπή Αγώνα. Ούτε ένα βήμα πίσω» κατέληξε ο πρώην Δήμαρχος.

Ο Κων/νος Λίτσας 

«Είμαι πολύ προβληματισμένος από την εξέλιξη του θέματος» είπε ο κ. Κ. Λίτσας, καθώς όπως τόνισε «μέχρι το 2014 δεν υπήρχε τέτοια απόφαση». Κι αναρωτήθηκε «Ποιος συνέταξε το κείμενο; Ποιος το έστειλε στην Περιφέρεια; Γιατί ποτέ δεν συζητήθηκε σε κανένα ΔΣ ή Επιτροπή;»

Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο τρόπο ο Δήμος θα καταργήσει μια απόφαση της Πολιτείας που έγινε ΦΕΚ. Με την αναστολή του εγγράφου που απέστειλε το 2015 η Δημοτική Αρχή με το Τοπικό  Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων; Η με τις κινητοποιήσεις και τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων του Πολυδενδρίου που έξαλλοι φώναζαν ότι θα χυθεί αίμα αν προχωρήσει μια τέτοια χωροθέτηση; Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τι συνέβη στο Γραμματικό και την Κερατέα παλαιότερα.

Επιτροπή Αγώνα Πολυδενδρίου

Τις έντονες αντιρρήσεις της εξέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Πολυδενδρίου, στην προσπάθεια της να ανατρέψει τις αποφάσεις για δημιουργία ΣΜΑ και ΧΥΤΥ στην περιοχή και κατέθεσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο καταγγέλλουν την ενέργεια του Δημάρχου Ωρωπού να αποστείλει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων χωρίς διαβούλευση, χωρίς εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνουν τη στάση που θα κρατήσουν και εκθέτουν τα αιτήματα τους.

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΨΗΦΙΣΜΑ-ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-ΑΓΩΝΑ-ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ-ΚΑΤΑ-ΤΗΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ-ΣΜΑ.pdf )

Το ερώτημα που τίθεται τελικά είναι με ποιο τρόπο ο Δήμος θα καταργήσει μια απόφαση της Περιφέρειας που έγινε ΦΕΚ. Με την αναστολή του εγγράφου που απέστειλε το 2015 η Δημοτική Αρχή με το Τοπικό  Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων; Η με τις κινητοποιήσεις και τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων του Πολυδενδρίου που έξαλλοι φώναζαν ότι θα χυθεί αίμα αν προχωρήσει μια τέτοια χωροθέτηση; Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τι συνέβη στο Γραμματικό και την Κερατέα παλαιότερα.