Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα για τους Τζιχαντιστές – Προειδοποιούν οι Συνοριοφύλακες για την ανεξέλεγκτη κατάσταση

20.4.2016

Η κατάσταση με το προσφυγικό-μεταναστατευτικό είναι ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με τις δραματικές περιγραφές στελεχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Ειδικά με την Ειδομένη, τόνισαν, πως η κυβέρνηση άφησε να διαμορφωθεί μια κατάσταση που πλέον δεν είναι ελέγξιμη και διαχειρίσιμη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτη Χαρελά, οι τζιχαντιστές «ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα». Επίσης τόνισαν ότι έχουν ήδη περάσει αρκετοί από την Ελλάδα, καθώς μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός έλεγχος.

Αδιανόητο χαρακτήρισαν το γεγονός, οι Έλληνες συνοριοφύλακες να βοηθούν επικουρικά τη Frontex και όχι το αντίθετο. «Είναι αδιανόητο να συνδράμει η Ελλάδα την Ευρώπη στα σύνορα της χώρας μας και όχι η Ευρώπη την Ελλάδα».

Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων πρόσθεσε ότι είχαν προσληφθεί και εκπαιδευθεί ειδικά για τη φύλαξη των συνόρων, 4.700 άτομα. Ωστόσο πλέον μετά από αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες έχουν απομείνει μόλις 2300, ενώ και αυτοί καταλήγουν να ασχολούνται με καθήκοντα άσχετα με την εκπαίδευσή τους. Ανέφεραν χαρακτηριστικά «Δεν μπορεί να υπάρχουν 4.700 συνοριοφύλακες, εμείς ως χώρα να καλούμε τη Frontex να φυλάξει τα σύνορά μας και εμείς να φυλάμε τα γήπεδα».

Επίσης είπαν ότι μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τα hot spots έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης, χωρίς να υπάρχουν προδιαγραφές. Σημείωσαν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και επικίνδυνη και πρόσθεσαν πως για 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε ένα hot spot έχουν τη φύλαξη μόλις έξι αστυνομικοί!