Ξέφραγο αμπέλι η Ευρώπη στις ορέξεις των ισλαμιστών τρομοκρατών

 

26.3.2016

Η Ευρώπη  μοιάζει με «σουρωτήρι» απέναντι στις ορέξεις των Τζιχαντιστών οι οποίοι μπαίνουν ανενόχλητοι και σκορπούν το θάνατο  στο όνομα ενός τρομοκρατικού ισλαμικού πολέμου.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές εγκληματικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και πριν δύο μήνες στο Παρίσι ουσιαστικά στη καρδιά της ΕΕ ανέδειξαν ένα τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει και το οποίο αδυνατεί, επί του παρόντος να αντιμετωπίσει η γηραιά ήπειρος.

Είναι φανερό ότι οι δομές ασφαλείας της Ευρώπης δεν λειτουργούν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες έχουν σοβαρά κενά  απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών.

Παρά τις όποιες πληροφορίες  για την κίνηση των τρομοκρατών στα όρια της ΕΕ εν τούτοις οι υπηρεσίες ασφαλείας  όπως αποκαλύφθηκε και μετά από το μακελειό στο Παρίσι- ξεγλίστρησαν από τα χέρια των αρχών πριν από το «χτύπημα» στις Βρυξέλλες, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο επίσημο τρόπο τους φόβους για την ανεπαρκή «οχύρωση» της «γηραιάς» ηπείρου απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας.

Η έκθεση για την ισλαμική τρομοκρατία, που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου και την οποία αποκαλύπτει η «Καθημερινή», επισημαίνει την ύπαρξη ξενών στο «δίχτυ» ασφαλείας της ΕΕ.

Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι αναλυτές εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση πληροφοριών και απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών.

Επιπλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στην εφημερίδα ότι τόσο οι βελγικές, όσο και οι τουρκικές διωκτικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί από μυστικές υπηρεσίες «τρίτων» χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός τους, δίχως όμως- όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο- να μπορέσουν να τις αποτρέψουν.

Αναφορά στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι παραλείψεις που εντοπίζονται ακόμη στον έλεγχο και τη δακτυλοσκόπηση αλλοδαπών στα σημεία εξόδου στη χώρα αξιολογούνται από το Συμβούλιο ως κενά στην αντιτρομοκρατική «ομπρέλα» της ΕΕ. «Σε ορισμένα hotspots εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται έλεγχοι ασφαλείας», επισημαίνεται στην έκθεση με έντονα γράμματα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνεται ότι δύο από τα πέντε hotspots είναι πλήρως λειτουργικά, συνεχίζουν να καταγράφονται ελλείψεις στην καταχώρηση δακτυλικών αποτυπωμάτων στο σύστημα Eurodac, ενώ τονίζεται ότι «δεν γίνονται έλεγχοι ασφαλείας στα σημεία εισόδου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.

Δεν καταχωρούνται στις βάσεις οι τζιχαντιστές

Στην έκθεση ακόμη επισημαίνεται η ανάγκη διασύνδεσης των ξεχωριστών βάσεων δεδομένων που διατηρούν Frontex, Europol, Ιnterpol και με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία. Οπως αναφέρεται ως παράδειγμα, ενώ στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στη βάση δεδομένων της Europol υπάρχουν 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473.

Επίσης αποκαλύπτεται ότι πέρυσι μόλις πέντε χώρες μοιράστηκαν πληροφορίες για δράση τζιχαντιστών στη βάση δεδομένων της Europol.