Ξαναχτύπησε ο Γ. Βαρουφάκης για Ευρώπη και διαπραγμάτευση

8.3.2016

Ξαναχτύπησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζοντας όσα έγινε στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών κάνοντας λόγο για θλιβερά γεγονότα μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ενώ εκτίμησε ότι τώρα αρχίζει το βάσανο για την Κύπρο

Ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας και νυν σύμβουλος των Εργατικών της Μ Βρετανίας χαρακτήρισε «Θλιβερά τα όσα συνέβησαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής για την Ευρώπη. Κάποτε η ΕΕ περιφρουρούσε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Υπάρχει συστηματική παραχώρηση ηθικού εδάφους σε ιδέες που είναι ανάρμοστες για την ΕΕ. Χτες όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν αυτό που αποφασίστηκε. Δεν υπάρχει μια πραγματική ευρωπαϊκή βουλή που να μπορεί να βάζει γραμμές υπέρ του ανθρωπισμού και των θέσεων της Ευρώπης. Υπήρχαν κάποιοι που ασκούσαν βέτο και κανείς δεν ανέλαβε ευθύνη. Παίρνουν (οι ηγέτες) αποφάσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν ως «σώμα», πίσω από το οποίο βρίσκονται οι λαοί της Ευρώπης»

Έλλειψη διαφάνειας στο Eurogroup

Ενώ αναφερόμενος στο Eurogroup, επισήμανε πως  υπάρχει έλλειψη διαφάνειας και αυτό πλέον είναι φανερό. «Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας και είναι κάτι φανερό. Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσα με Νταίσελμπλουμ στις 30 Ιανουαρίου, είχε τεθεί το ερώτημα για το χρέος. είχε πει ότι το Eurogroup αποφασίζει επί του ζητήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Ανθρωπιστική κρίση το προσφυγικό

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, τόνισε πως η Ευρώπη το χειρίζεται λάθος και επισήμανε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να συνδεθεί το προσφυγικό με το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. «Το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό ζήτημα, είναι θέμα ανθρωπιστικής κρίση. Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν οδηγεί πουθενά. Κάποιοι βάζουν το προσφυγικό μαζί με το μνημόνιο, που δεν μπορεί να επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή τη σύνδεση των δύο θεμάτων»

Ερωτηθείς για την «επίσημη έξοδο» της Κύπρου από τα μνημόνια, δήλωσε πως είναι κάτι που δεν ισχύει, καθώς τώρα ξεκινά ουσιαστικά ο Γολγοθάς για την Κύπρο.

«Θα ήμουν ο πρώτος που θα πανηγύριζα αν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έβγαιναν από το μνημόνιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, απλά τέλειωσε η καταβολή δόσεων από το ESM. Τώρα ξεκινάει η μακρά και βασανιστική διαδικασία της αποπληρωμής του 95% των χρημάτων των δόσεων. Απλά, τέλειωσαν τα «πακέτα». Τώρα θα ξεκινήσουν νέα μέτρα. Μπήκαμε (η Ελλάδα) στη διαδικασία διαπραγματεύσεων 5-6 μηνών για να μην το περάσουμε αυτό το πράγμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε εγκλωβισμένοι».

Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης

Τέλος, αναφέρθηκε και στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με το κουαρτέτο των δανειστών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά κόντρα ανάμεσα στους εταίρους. «Όταν οι ελέφαντες χορεύουν το ποντίκι τσαλαπατιέται», η χαρακτηριστική του φράση. «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση πλέον. Υπάρχει κόντρα ανάμεσα στους εταίρους αλλά όχι διαπραγμάτευση, όπως γινόταν μέχρι το καλοκαίρι. Όταν οι ελέφαντες χορεύουν το ποντίκι τσαλαπατιέται. Τώρα πάμε στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου. Δεν βγαίνουν τα πράγματα όπως είναι η κατάσταση. Απλά συρρικνώνεται η οικονομική δύναμη της χώρας».