«Ξαφνικός θάνατος» για τους δημοσιογράφους – Καταργούν το αγγελιόσημο και τον ΕΔΟΕΑΠ

20.4.2016

Την κατάργηση του αγγελιόσημου στον κλάδο των ΜΜΕ και το κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ προανήγγειλε ανώτατη πηγή του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης Κατρούγκαλου – θεσμών.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή “το παλέψαμε μέχρι τέλους, αλλά δεν καταφέραμε να το σώσουμε” και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί λόγο για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει τη δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου των δημοσιογράφων και την απόδοση ενός ποσοστού επί των διαφημίσεων στον ΕΔΟΕΑΠ, όπως έγινε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί -κατά την ίδια πηγή- έπειτα από συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και πρακτικά σημαίνει σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί σημαντικά η μισθωτή απασχόληση, λόγω της ραγδαίας αύξησης της εργοδοτικής εισφοράς, με αποτέλεσμα να εξωθούνται οι δημοσιογράφοι στα “μπλοκάκια”.

Με ανακοίνωση τους οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι αναφέρουν:

Στο δρόμο, χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς επικουρική σύνταξη, χωρίς εφάπαξ και τους ανέργους μας στον Καιάδα, μένουμε από σήμερα όλοι οι δημοσιογράφοι.

Με μία κίνηση πρωτοφανή στην ιστορία της πατρίδας μας, η κυβέρνηση, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι από την ώρα που το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, θα στερηθούν ακόμα και τη δυνατότητα νοσηλείας σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Το αγγελιόσημο καταργείται και ο ΕΔΟΕΑΠ κλείνει, αφού δεν προβλέπεται κανένας ασφαλιστικός πόρος και δεν υπάρχει πρόνοια μεταβατικών διατάξεων. Πρόκειται για ξαφνικό θάνατο. Τα βοηθήματα των ανέργων από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας σταματούν. Πολλές εφημερίδες θα οδηγηθούν σε αιφνίδιο και οριστικό κλείσιμο.

Ο πόρος του αγγελιοσήμου δεν αποτελεί προνόμιο των δημοσιογράφων. Πρόκειται για συκοφαντίες και κατασκευασμένα ψέμματα. Αντικατέστησε το Λαχείο Συντακτών που αυθαίρετα δήμευσε η δικτατορία των Συνταγματαρχών. Όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, το διατήρησαν για να στηρίξουν την ελευθερία του τύπου και την Δημοκρατία. Και αυτό γιατί ο τύπος στην Ελλάδα, όπως και τα βιβλία έχουν περιορισμένες δυνατότητες εξαιτίας του μικρού, αναλογικά, αριθμού ανθρώπων που μιλούν και γράφουν στην ελληνική γλώσσα. Και επειδή ο τύπος είναι βασικό εργαλείο για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, τον έλεγχο της εκάστοτε εξουσίας και πυλώνας της Δημοκρατίας, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – όπως η Γαλλία και η Γερμανία – λαμβάνουν μέτρα για την στήριξή του.

Μόνο στην Ελλάδα αφαιρούνται πόροι από τον Τύπο και αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, δυσχεραίνοντας την λειτουργία του και καταργώντας θέσεις εργασίας, χωρίς μάλιστα να ωφελείται η αγορά αφού οι φόροι παραμένουν και αυξάνονται, όπως ο φόρος της τηλεοπτικής διαφήμισης. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, τους ενεργούς, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε θέμα επιβίωσης να πάρουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση του κλάδου μέχρι την τελική νίκη. Μια μάχη που μόνο ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να την κερδίσουμε. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους συναδέλφους μας βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ξεπουλήσουν τον κλάδο”.