Ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens

27.11.2015

Η  πολύκροτη υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens έφτασε, σήμερα, στο ακροατήριο. Συγκεκριμένα ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για τη «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με τη Siemens, σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας. Είναι η πρώτη δικογραφία, από το σύνολο των υποθέσεων της Siemens που φθάνει στο ακροατήριο.

Η δίκη άρχισε με την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, με τους κατηγορούμενους και τους δικηγόρους τους να είναι όρθιοι και τον πρόεδρο του  δικαστηρίου να μην κάνει χρήση των μικροφώνων.

Από τους συνολικά 64 κατηγορούμενους, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εμφανίστηκαν 30. Ανάμεσά τους, ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής. Οι ιδιώτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Λέτσας.

Στο εδώλιο κάθισε το τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ο οποίος είναι κρατούμενος για την υπόθεση των εξοπλιστικών, ενώ απών είναι ο άλλοτε υφιστάμενός του Φάνης Λυγινός.

Παρούσα, επίσης, ήταν η Μάρια Καραβέλα σύζυγος του καταζητούμενου, πρώην στελέχους της Siemens, Χρήστου Καραβέλα ο οποίος δεν εκπροσωπείται καν στο δικαστήριο.

Κανένας από τους Γερμανούς, που φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση, δεν κάθισε στο εδώλιο. Ωστόσο όλοι εκπροσωπούνται από Έλληνες δικηγόρους ενώ η πλειονότητα έχει διορίσει και Γερμανούς συνηγόρους υπεράσπισης.

Για τρεις κατηγορούμενους δηλώθηκε ότι έχουν αποβιώσει. Δύο εκ των κατηγορουμένων, δήλωσαν ότι δεν έχουν δικηγόρους και το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων.

Η διαδικασία έχει διακοπεί προκειμένου να προσέλθει Γάλλος μεταφραστής για τον κατηγορούμενο κ. Όσβαλντ.