Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

 24.5.2016

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης από τους πρόσφυγες και μετανάστες με τα πρώτα πούλμαν να μεταφέρουν άτομα σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί ομαλά με  τα πρώτα έξι πούλμαν με 340 πρόσφυγες να έχουν φύγει από τον καταυλισμό και να κατευθύνονται σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί. Η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και φωτογράφους για πλάνα και εικόνες έχει δοθεί μόνο στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Τη Δευτέρα έφθασαν στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες ενίσχυσης από την Αθήνα.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση, οι πρόσφυγες που βρίσκονται επί μήνες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη θα μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε στον Σκάϊ ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης και άλλοι δύο χώροι στεγασμένοι με σκηνές.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι). Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.

Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση η σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει κλειστή επί περίπου δύο μήνες, θα ανοίξει και θα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες.

Περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση.

Αναφερόμενος στο Ελληνικό ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι δεν είναι ένας άτυπος καταυλισμός, όπως η Ειδομένη, ωστόσο είναι υπερπλήρης. Για το λόγο αυτό θα γίνει μία επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων σε βιομηχανικούς χώρους και ξενοδοχεία. «Δεν είμαι σε θέση να πω πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αυτή. Καθημερινά μετακινούνται πρόσφυγες από το Ελληνικό, ενώ ετοιμάζονται δομές σε Ελευσίνα και Νίκαια» τόνισε.