Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

15.12.2015

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής  και θα ολοκληρωθεί το βράδυ η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο πακέτο προαπαιτούμενων.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ και  με δεδομένο ότι θα περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να «ξεκλειδώσει» την υποδόση του 1 δισ. Ευρώ.

Το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στις Επιτροπές τη Δευτέρα και εισήχθη στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για 10ωρη συζήτηση, η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πιθανές εκπλήξεις, αλλά όπως φαίνεται έστω και οριακά η κυβέρνηση δεν θα χάσει τη δεδηλωμένη.

Πάντως τόσο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή όσο και τώρα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το θέμα των κόκκινων δανείων, του μισθολογίου στο Δημόσιο και των συμβάσεων για τα δημόσια έργα.

Στην Επιτροπή η ένταση κορυφώθηκε όταν η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη για ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο και δεν αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα, όπως το ΕΣΠΑ, οι συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων κλπ, αλλά και για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, αν δηλαδή σκοπεύει να φέρει τις σχετικές ρυθμίσεις με τροπολογίες στο παρόν νομοσχέδιο.

Τελικώς, ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι «θα έρθουν σε άλλη χρονική στιγμή» και αφού ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές.

Κριτική στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα άσκησαν οι εκπρόσωποι των φορέων που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Δείτε το νομοσχέδιο: nomosxedio