Ξεκινάει η διαδικασία για την απομάκρυνση των θαμμένων αποβλήτων στο Συκάμινο

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ωρωπού η αποδοχή χρηματοδότησης 74.400 Ευρώ από το Πράσινο Ταμείο μετά από έγκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα για την εκπόνηση δύο μελετών αποκατάστασης σε ισάριθμους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ωρωπού.

Το ζήτημα της απομάκρυνσης των αποβλήτων που έχουν θαφτεί σε δύο σημεία στο Συκάμινο ήταν δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και με την έγκριση της εκπόνησης της μελέτης ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση τους και την σταδιακή αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.

Να θυμίσουμε ότι τα δύο αυτά σημεία ταφής αποβλήτων, εντοπίστηκαν στο Συκάμινο Δήμου Ωρωπού τον Οκτώβριο του 2011 από τους «Ράμπο» του Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, μετέβησαν, μετά από καταγγελίες και πληροφορίες, στην πρώην χωματερή της κοινότητας Συκαμίνου (Δήμος Ωρωπού), η οποία βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Ασωπό και χρησιμοποιώντας τα εκσκαφικά μηχανήματα του δήμου Ωρωπού ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων η τοξικότητα των οποίων ελέγχθηκε σε ειδικά εργαστήρια.  Σημειώνεται ότι η εν λόγω χωματερή είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης.

Ο έλεγχος στην περιοχή συνεχίστηκε και την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου σε ιδιόκτητο  χώρο,  όπου διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί, επί σειρά ετών και τουλάχιστον από το 1990, ως παράνομη χωματερή, και όπου διατίθενται ανεξέλεγκτα  απόβλητα. Μετά από δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν αυθημερόν, βρέθηκαν μείγματα διάφορων ειδών αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και σοβαρή υποβάθμιση της κοίτης του ποταμού Ασωπού. Κατά τον έλεγχο παρέστη και ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος επισκέφθηκε τις προαναφερόμενες τοποθεσίες και διαπίστωσε τα μείζονα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή από την παράνομη διαχείριση αποβλήτων.

Το θέμα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις και δημοσιότητα, με την  η Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη να επισημαίνει τότε ότι:

«Τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων παρέμεναν στο έδαφος για 20 – 25 χρόνια. Τώρα εξηγείται γιατί στην περιοχή είχαν εντοπιστεί βαρέα μέταλλα σε δείγματα νερού από γεώτρηση ενώ δεν υπάρχουν μεγάλες βιομηχανίες στην περιοχή. Τα επικίνδυνα υλικά μπορεί να φτάνουν σε βάθος 30 ή ακόμη και 40 μέτρων. Πρέπει να συνεχίσουμε την εκσκαφή ώστε να εντοπιστούν όλες οι ποσότητες, να απομακρυνθούν και να σταλούν για διάθεση στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με την κυρία Καραβασίλη, η έκταση διαπιστώθηκε ότι «λειτουργεί, επί σειρά ετών – τουλάχιστον από το 1990 – ως παράνομη χωματερή όπου διατίθενται ανεξέλεγκτα απόβλητα».
Μετά από δοκιμαστικές τομές στο έδαφος βρέθηκαν μείγματα αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και σοβαρή υποβάθμιση της κοίτης του Ασωπού. Κατά τον έλεγχο παρέστη και Εισαγγελέας.
Εκτός από τη ρύπανση που αφορά τους κατοίκους, ζήτημα τίθεται και για τις συνέπειες στον Ασωπό ποταμό, ένα πολύπαθο ποτάμι που η πολιτεία παλεύει να σώσει από το 2009.

Ο ποταμός κινδυνεύει σοβαρά από την ρύπανση που επήλθε στον υδροφόρο ορίζοντα από τα ακατέργαστα λύματα που διοχετεύουν με παράνομους υπόγειους αγωγούς οι βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής.