Ξεκινά πάλι αύριο η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα

7.12.2015

Γολγοθά έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς αύριο ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα προαπαιτούμενα, ώστε η χώρα μας να πάρει το υπόλοιπο της δόσης του ενός δις ευρώ.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το ποίο πρέπει τάχιστα να προχωρήσει γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Η κυβέρνηση μπορεί οριακά να ξεπέρασε το εμπόδιο της ψήφισης του προϋπολογισμού αλλά  τώρα αρχίζουν τα δύσκολα καθώς έχει αγκάθια στο δρόμο της με αβέβαιο τον ορίζοντα.

Τα κόκκινα δάνεια για τα οποία πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία που θα επιτρέπει τη διαχείρισή τους ή και την πώλησή τους από τρίτους. Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείεται η πώληση στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τα υπόλοιπα δάνεια, να προβλέπεται αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των φορέων (funds) που θα τα διαχειρίζονται ή θα τα αγοράζουν. Οι δανειστές θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς.

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δημιουργία ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της σύστασης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στο θέμα αυτό υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ποιος θα έχει τον έλεγχο του νέου Ταμείου, αν θα είναι δηλαδή υπό ελληνική ή ξένη διοίκηση.

Το ενιαίο μισθολόγιο. Παρότι θεωρητικά είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν τριγμοί της τελευταίας στιγμής, καθώς πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αγγίζει την εκλογική πελατεία του κυβερνώντος κόμματος.

Τέλος, το εκ πρώτης όψεως τεχνοκρατικό ζήτημα της τιμολόγησης των εξετάσεων των διαγνωστικών κέντρων κρύβει δυσκολίες υποστηρίζουν πηγές των δανειστών.

Πέραν αυτών εκκρεμεί το ασφαλιστικό η φορολόγηση των αγροτών θέματα τα οποία δεν πρόκειται να περάσουν εύκολα από τη Βουλή. Άλλωστε το ασφαλιστικό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Κεντρική Επιτροπή

Με αντικείμενο την πορεία προς το Συνέδριο και τις πολιτικές εξελίξεις συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής, μένει να οριστικοποιηθεί ο τόπος διεξαγωγής της ΚΕ και κατά πληροφορίες  προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη.

Το «στίγμα», πάντως, των εργασιών θα δώσει με ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αφού μέσα στο μήνα έρχεται η δεύτερη «λίστα» προαπαιτούμενων και μετά τις γιορτές θα βρεθεί στο επίκεντρο το ασφαλιστικό.