Ξεσηκώθηκαν οι Αφγανοί στη Μαλακάσα – Προσφυγικό χωριό ετοιμάζει η κυβέρνηση

19.5.2016

Τον κόμβο της Μαλακάσας απέκλεισαν σήμερα το μεσημέρι τουλάχιστον 300 Αφγανοί πρόσφυγες-μετανάστες διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους στο Στρατόπεδο «Γερακίνη» της Μαλακάσας.

Οι Αφγανοί διαμαρτύρονταν γιατί μετά την αποχώρηση της Ομάδας Αλληλεγγύης Προσφύγων Μαλακάσας,  οι συνθήκες διαβίωσης τους έχουν επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Μιχάλης Χασιώτης,  υπάρχει έλλειψη σε γιατρούς, οι τουαλέτες είναι ελάχιστες για να εξυπηρετήσουν τα τουλάχιστον 1.400 άτομα που φιλοξενούνται εκεί και δεν έχει γίνει απεντόμωση.

Το κυριότερο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει τον προσωρινό καταυλισμό σε προσφυγικό χωριό. Αυτό σημαίνει, όπως τόνισαν οι Αφγανοί πρόσφυγες, ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν επί μακρόν χρονικό διάστημα και δεν θα τους επιτραπεί  να μεταβούν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που, όπως υποστηρίζουν,  βρίσκονται ήδη συγγενικά τους πρόσωπα.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης μετέβη ο ίδιος προσωπικά στο στρατόπεδο και συντόνισε τις προσπάθειες ούτως ώστε να εξευρεθεί λύση ικανοποίησης των αιτημάτων των προσφύγων και να λήξει ο αποκλεισμός του κόμβου της Μαλακάσας. Οι διαμαρτυρία έληξε γύρω στις 4 το απόγευμα.

Οι κάτοικοι της Μαλακάσας μετά και από αυτό το επεισόδιο, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και συγκεκριμένα ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Σπύρος Λίτσας, με ανακοίνωση τους στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, έγραψε τα εξής:

Δημαρχος Ωρωπου στο δημοτικό συμβούλιο της 7 Μαρτιου του 2016 “Εμείς σαν Δημος Ωρωπου θα αποφασίσουμε οτι μπορούμε να δεχθούμε στο στρατοπεδο που εχει επιλεγεί στην Μαλακάσα μεχρι 500 ατομα και να είμαστε ανώτεροι των περιστασεων.Κυριοι,αν σας ενοχλει που εχω το θαρρος της αποψης σας προβλημα σας”

Αποσπασμα απο τα πρακτικα του Δημοτικου συμβουλιου

Αυτη την ωρα οι πρόσφυγες που φιλοξενουνται στο στρατοπεδο της Μαλακασας διαμαρτυρονται για τις συνθηκες διαβιωσης και εκλεισαν το κομβο της Μαλακασας.(φωτο)
Nα υπενθυμισουμε οτι προσφυγες στο στρατόπεδο της Μαλακασας ειναι πανω απο 1300

ΛΙΤΣΑΣ ΣΠΥΡΟΣ