«Ξεχνούν» οι καταστηματάρχες εστίασης να κόψουν αποδείξεις

24.11.2015

Στην Ελλάδα τα λεκτικά θαύματα κρατούν το πολύ τρεις μέρες. Αρκεί να γίνεται ο αρχικός ντόρος και μετά όλα ξεχνιούνται και παίρνουν τη φυσιολογική ροή τους. Από τον κανόνα δεν μπορούσαν να ξεφύγουν και οι ποινές για τους ξεχασιάρηδες των καταστημάτων εστίασης που δεν κόβουν αποδείξεις.

Με την εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ πέφτουν στα μαλακά όσοι ξεχνούν να κόβουν αποδείξεις, αφού δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι ερμήνευαν το νέο ποινολόγιο της εφορίας με βάση την πιο αυστηρή εκδοχή της Αιτιολογικής Έκθεσης του σχετικού Νόμου.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι για να υπολογίζει πλέον ο ελεγκτής το πρόστιμο του ξεχασιάρη εστιάτορα ή ιδιοκτήτη μπαρ, δεν αρκεί να μετράει τα τραπέζια αλλά θα πρέπει να ψάχνει τι έφαγε και τι ήπιε ο κάθε πελάτης!

Βεβαίως το προηγούμενο ποινολόγιο ήταν αυστηρότατο, αναποτελεσματικό και καταστροφικό για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης κι όχι μόνο οι οποίοι πάνω στη βιασύνη της δουλειάς ξεχνούσαν να κάνουν το αυτονόητο. Να κόψουν αποδείξεις.

Η εγκύκλιος του μεταβατικού Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και δικαιώνει όσους είχαν επισημάνει εξαρχής ότι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη του Νόμου, οι. ξεχασιάρηδες δεν θα αντιμετωπίζονται αυστηρότερα αλλά με το γάντι. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ερμηνεύοντας τη διάταξη- αν και δεν υπήρξε στην πραγματικότητα καμία ιδιαίτερη δυσκολία ερμηνείας- ορίζει ότι δεν προβλέπεται πλέον αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, αλλά πρόστιμο που υπολογίζεται στο 50% του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις εν λόγω αποδείξεις!

Και για του λόγου το αληθές, ιδού τι αναφέρει σχετικά η επίμαχη εγκύκλιος: «για κάθε παράβαση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης ή επαγγελματικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας, για πράξη που επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., και η οποία (παράβαση) διαπράττεται από την 17.10.2015 (έναρξη ισχύος ν. 4337/2015) και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα».

Ο αντίλογος από κάποιους είναι ότι προβλέπεται για πρώτη φορά ειδικό πρόστιμο 2.500 ευρώ για όσους επιχειρηματίες δεν συμμορφώνονται με το αναθεωρημένο άρθρο 13 περί ορθής τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλία), αλλά εκτός του ότι θα ακολουθήσει ειδική εγκύκλιος για το πότε επιβάλλεται αυτό το πρόστιμο, είναι προφανές από το παραπάνω παράδειγμα ότι οι. ξεχασιάρηδες έχουν πλέον πολύ ισχυρό κίνητρο να. ξεχνάνε πολύ πιο συχνά από το παρελθόν.