Ξύλο, αίμα και χημικά από τα ΜΑΤ στη Μαλακάσα-Καρέ καρέ τα γεγονότα-Εικόνες ντοκουμέντα

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες Σοφία Μπασκάκη

Πως μια ειρηνική συγκέντρωση στη Μαλακάσα σπιλώθηκε από την επίθεση των ΜΑΤ

Σε πεδίο μάχης  μετατράπηκε σήμερα το πρωί η Μαλακάσα από τις δυνάμεις καταστολής μιας ειρηνικής διαδήλωσης. Αφορμή η ειρηνική συγκέντρωση που είχαν οργανώσει η Επιτροπή Κατοίκων Μαλακάσας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς του Δήμου Ωρωπού με θέμα τις Δομές Φιλοξενίας της Μαλακάσας. Η συγκέντρωση και η προσέγγιση έγινε με σεβασμό απέναντι στους Μετανάστες και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους, εκθέτοντας παράλληλα και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους από τη λειτουργία των υπεράριθμων Δομών.

Επεισόδια στη Μαλακάσα: Χτυπήθηκε ο δήμαρχος Ωρωπού από τα ΜΑΤ

Το χρονικό της ειρηνικής συγκέντρωσης

Ώρα 11.00 π.μ. και ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στον κόμβο της Μαλάκασας για την προκαθορισμένη συγκέντρωση της Επιτροπής Κατοίκων Μαλακάσας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων του Δήμου Ωρωπού, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία των δύο Δομών Φιλοξενίας.

Ώρα 12.00 μ.μ. ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις υπεράριθμες Δομές της Μαλακάσας.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας κ. Σπύρο Λίτσα, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαλακάσας «Φύση και Δράση» κα Αθηνά Δαλιάννη, τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Κατοίκων Μαλακάσας κ. Γιώργο Γκιολέ και τον κ. Βαγγέλη Καρεκλά, ενώ τις ομιλίες ολοκλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Μαλακάσας κ. Κωνσταντίνος Λίτσας.

Ώρα 12.30 μ.μ. ο Δήμαρχος Ωρωπού, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ωρωπού και πλήθος κόσμου ξεκίνησαν για μια ειρηνική διαδήλωση. Τότε ο χρόνος σταμάτησε, καθώς όλοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον κλοιό των ΜΑΤ που δεν τους άφηναν να προχωρήσουν απωθώντας τους με τις ασπίδες.

Μαλακάσα ώρα μηδέν

Σε λίγα λεπτά ο κόμβος της Μαλακάσας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με δακρυγόνα να πέφτουν σαν βροχή, ενώ οι ασπίδες των ΜΑΤ έσπρωχναν με βιαιότητα προς τα πίσω τον Δήμαρχο Ωρωπού και όποιον άλλο βρισκόταν εκεί. Νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι δικοί μας, που ήρθαν για να συμμετάσχουν σε μια ειρηνική συγκέντρωση και διαδήλωση βρέθηκαν, αδιακρίτως,  αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα και τη βιαιότητα.

Τα ΜΑΤ με απίστευτη αγριότητα, κυνήγησαν και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές μέσα στην Εθνική Οδό, όπου σταμάτησε η κυκλοφορία, με τους κινητοποιημένους οδηγούς να χειροκροτούν  και να συμπαραστέκονται στους κυνηγημένους κατοίκους.

Στη φωτογραφία φαίνεται ο Δήμαρχος Ωρωπού, τον οποίο προσπαθούν να σηκώσουν από το οδόστρωμα κάτοικοι, ενώ δίπλα του κείτεται πεσμένος ο 19χρονος

Εκεί, στην Εθνική Οδό, άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν το Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γιώργο Γιασημάκη και τον έριξαν στο οδόστρωμα,  καθώς επίσης και έναν 19χρονο, κάτοικο Μαλακάσας, που τον ξάπλωσαν στην άσφαλτο για να του περάσουν πισθάγκωνα χειροπέδες.  Η ρίψη δακρυγόνων συνεχίστηκε, ενώ από το μένος τους δεν γλίτωσε ούτε ο αδελφός του Δημάρχου, που του έσπασαν τα γυαλιά.

Στη φωτογραφία διακρίνεται πεσμένος ο 19χρονος με άνδρα των ΜΑΤ από πάνω του

Στο πρόσωπο του Αντιδημάρχου κ. Ηλιάσκου πέταξαν χημικά, από απόσταση μερικών εκατοστών, ενώ επίθεση δέχτηκαν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Μαλακάσας κ. Κ. Λίτσας καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ Σπ. Λίτσας με γκλόπς καθώς και χημικά.

Η καταδίωξη των κατοίκων συνεχίστηκε, οι οποίοι έτρεχαν προς το χωριό για να γλιτώσουν από τη μανία των ΜΑΤ, ενώ συνεχιζόταν η ρίψη χημικών και οι ξυλοδαρμοί με γκλοπς. Το αποτέλεσμα ήταν να προχωρήσουν σε συλλήψεις 6 πολιτών, νεαρής ηλικίας, να τραυματιστούν 3 συμπολίτες μας και να μείνει πίσω μια ντροπιαστική εικόνα που δίνει ένα γερό χτύπημα στη Δημοκρατία.

Δήμαρχος Ωρωπού: “Αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ”

«Ο Δήμος μας συμπαραστάθηκε στην αγωνία και στα αιτήματα των 500 κατοίκων της Μαλακάσας για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην περιοχή με τους 3.500 μετανάστες. Τους έφεραν νύχτα μέσα στην καραντίνα. Δεν μιλήσαμε, δείξαμε κατανόηση. Κάθε μέρα όμως η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. Έχουν φέρει στις δύο δομές και κυκλοφορούν ελεύθεροι στα σπίτια και στα χωράφια. Το περασμένο σαββατοκύριακο ανέβηκαν στο βουνό και άναψαν φωτιές και τρέχαμε να τις σβήσουμε μην έχουμε χειρότερα.

Προχθές μέσα στην πλατεία της Μαλακάσας μέθυσαν και συνεπλάκησαν μεταξύ τους ενώ ένας δίμετρος Σομαλός φοβέρισε ένα 10χρονο κοριτσάκι. Είναι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί; Να ξέρετε πως το χωριό ξεσηκώθηκε και απαιτεί λύσεις. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν καθημερινά στην περιοχή μας.  Ενημερώσαμε τις Αρχές και απάντηση δεν πήραμε. Ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε την ειρηνική διαμαρτυρία και φάγαμε και ξύλο από πάνω» αναφέρει ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος  Γιασημάκης.

Αντιδήμαρχος Μαλακάσας: “Ως εδώ ήταν”

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Μαλακάσας κ. Κωνσταντίνο Λίτσα, όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος δέχτηκε αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ: «Οι κάτοικοι ήθελαν να κλείσουν συμβολικά την Εθνική Οδό για μερικά λεπτά και προσπάθησα να διαπραγματευτώ με τις δύο πλευρές για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Μόλις πλησίασα να μιλήσω ήρθε ένας από τα ΜΑΤ και με ξυλοκόπησε χωρίς λόγο. Εκεί ξεκίνησαν τα επεισόδια.

Μας έφεραν νύχτα εν μέσω της καραντίνας 1.500 μετανάστες, δε μιλάμε για πολύ καιρό, θα μας δέρνουν και από πάνω; Πάει πολύ. Ως εδώ ήταν. Δε μας φτάνει ο αποκλεισμός από τα διόδια, δε μας φτάνουν οι φυλακές, δε μας φτάνει που το υπουργείο Υγείας μας κλείνει τα απογεύματα το Κέντρο Υγείας στον Ωρωπό, δε μας φτάνει η υποβάθμιση και η μόλυνση του Ασωπού θα μας χτυπάνε και μέσα στα σπίτια μας. Ως εδώ και μη παρέκει γιατί τον καλό τον εκμεταλλεύονται κιόλας. Εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει τις ευθύνες της η Μαλακάσα θα γίνει Βιετνάμ».

Πληθυσμός των Δομών

Στην Ανοικτού Τύπου Δομή, που λειτουργεί στη Μαλακάσα του Δήμου Ωρωπού από το 2016, διαμένουν 2.500 άτομα, ενώ πάνω από 1.300 άτομα, χωρίς καν ταυτοποίηση στοιχείων,  φιλοξενεί η νέα Κλειστού Τύπου Δομή, που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 15 Μαρτίου του 2020 και μέσα ένα μήνα μετατράπηκε από το Υπουργείο σε Ανοικτή.

Συνολικά δηλαδή, φιλοξενούνται περισσότερα από 3.800 άτομα. Μια ολόκληρη κωμόπολη στις παρυφές της Αττικής, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης,  σε ένα χωριό των 514 κατοίκων.

Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι δεν μπορεί να τηρηθεί το 1% του πληθυσμού για την φιλοξενία στις δομές των παράνομων μεταναστών, για το οποίο είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Το θέμα με τις Δομές Φιλοξενίας στη Μαλακάσα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ευαίσθητο, καθώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές, τόσο των μεταναστών όσο και των κατοίκων. Οι μεν ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα στις δομές, υγειονομικές βόμβες, όπως έχουν χαρακτηριστεί και οι δε, βλέπουν καθημερινά τη ζωή τους και τον τόπο τους να αλλάζουν και να υποβαθμίζονται. Πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις, γιατί η αγανάκτηση και από τις δύο πλευρές, σε κάθε περίπτωση, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.