Ξύπνησε μνήμες το Αφιέρωμα στη Μικρασία του Δρ. Αθ. Γραμμένου στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού

 

Οι μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής ξαναζωντάνεψαν το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου, στις Παλιές Φυλακές Σκάλας Ωρωπού, κατά την ομιλία του Δρ. Αθανάσιου Γραμμένου με θέμα «Μικρασιατική μνήμη και δικαιοσύνη: πολιτικές όψεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής».

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για μια ιστορική περίοδο η οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει φωτιστεί επαρκώς και η Πολιτεία αρνείται πεισματικά να την αναδείξει. Το δυστύχημα είναι ότι, σχεδόν, εκατό χρόνια μετά δεν υπάρχουν κείμενα που να φωτίζουν εκείνη την περίοδο.  Τα ιστορικά ντοκουμέντα είναι περιορισμένα σε ότι αφορά, όχι μόνο τα γεγονότα αυτά καθ’ αυτά, αλλά και το ρόλο των τότε μεγάλων δυνάμεων Αγγλίας, Ιταλίας και Ρωσίας, όπως και όσον αφορά το πραγματικό ρόλο των ελληνικών πολιτικών κομμάτων της εποχής εκείνης και του Βασιλιά.

Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία τα οποία ακόμα ο ιστορικός δεν έχει αναδείξει. Όσα ξέρουμε είναι κυρίως από μαρτυρίες προσφύγων που πάντως μας ξεκαθαρίζουν ότι δεν επρόκειτο για «συνωστισμό στη Σμύρνη» αλλά για μια γενοκτονία που κόστισε τη ζωή 800 χιλιάδων Ελλήνων κι έδωσε το δικαίωμα αργότερα για τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Εβραίων.

Ο κ. Γραμμένος, βαθύς γνώστης των ιστορικών γεγονότων, επιχείρησε με επιτυχία να δώσει όλο το πλέγμα των ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών της εποχής και να φωτίσει το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων. Αναφέρθηκε στα λάθη της τότε πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας η οποία έβγαινε μέσα από έναν εμφύλιο σπαραγμό και τους αδόκιμους χειρισμούς της που στοίχησαν τη ζωή χιλιάδων συμπατριωτών μας αλλά και να χαθούν οριστικά ελληνικά εδάφη.

Επίσης τόνισε την επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων στη Σμύρνη κάτι για το οποίο ακόμα και σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις κωφεύουν.

Ειδική αναφορά έκανε και στην προσπάθεια των διωχθέντων να επιβιώσουν στη νέα τους πατρίδα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες αλλά και απάνθρωπες συνθήκες και εξευτελισμούς. Το γεγονός όμως ότι επέλεξαν να δημιουργήσουν τις εστίες τους σε αστικά κέντρα και πέριξ αυτών τους βοήθησε να σταθούν στα πόδια τους, να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους καθώς κατείχαν την τεχνογνωσία, την βιομηχανική επάρκεια και την γνώση της οικονομικής πολιτικής. Άλλωστε στη Μικρά Ασία ήταν βιομήχανοι, τραπεζίτες και επιτυχημένοι επιχειρηματίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ωρωπού και παρέστη  ο Πρόεδρος του κ. Μιχάλης Τόλιας, ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Διονύσης Καμπιώτης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Πολιτείας κ. Χρ. Μπακάρας, ο λογοτέχνης κ. Δημήτρης Μακρυγιάννης, επιστήμονες και πλήθος κόσμου.

Δυστυχώς, όπως σχολιάστηκε, λάμπρυναν  με την απουσία τους ο Πολιτιστικός & Πνευματικός Όμιλος  Νέων Παλατίων και ο Σύλλογος Ποντίων, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες.