ΟΓΕ: Η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Δεν ανεχόμαστε να μπαίνει στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους

          Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και φέτος, ανάμεσά τους και τα 83.000 σχεδόν παιδιά που αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ) με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τη χρονιά 2021-2022.

Για ακόμα μια χρονιά το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή αντί να είναι υποχρέωση του κράτους που θα παρέχεται δωρεάν σε ΟΛΑ τα παιδιά σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής φροντίδας και αγωγής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας, σε εμπόρευμα, σε ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης, σε παιδοφυλακτήριο. Γι αυτό :

  • Χιλιάδες γονείς θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε είτε τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είτε τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς.
  • Θα ψάχνουμε απεγνωσμένα για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά μας που να έχει θέσεις, καθώς ενώ κλείνουν δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που συγκεντρώνουν και τα περισσότερα κουπόνια του ΕΣΠΑ (voucher).
  • Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός προσχολικής φροντίδας και αγωγής, ενώ οι μητέρες ψάχνουμε ήδη εναγωνίως βοήθεια από παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές που δεν εξασφαλίζουν τους απαραίτητους παιδαγωγικούς όρους για να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή (για παιδιά 4 έως 6 ετών). Δεν ανεχόμαστε να στοιβάζουν τα παιδιά μας σε κοντέινερ και προκάτ μέσα στα σχολικά προαύλια (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων). Δε δεχόμαστε ευκαιριακές λύσεις – μπαλώματα για τη στέγαση των νηπίων σε ακατάλληλες αίθουσες φτιαγμένες για άλλες λειτουργίες, σε τμήματα των 25 παιδιών, χωρίς τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις και τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας λόγω πανδημίας.

Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες τους για την υποχρηματοδότηση της προσχολικής αγωγής. Τίποτα δεν μπορεί να κουκουλώσει ότι λογαριάζουν τις ανάγκες των οικογενειών μας ως “κόστος” για το κράτος. Από την άλλη, υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας ότι άφησε στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί τους σχεδιασμούς που θα αυξήσουν τα οφέλη των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της μεγαλύτερης και πιο “ευέλικτης” εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης της εργαζόμενης μητέρας.

Δε συμβιβαζόμαστε με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» το οποίο προκειμένου να αποδεσμεύσει μητέρες από τη φροντίδα των μικρών παιδιών για να επιστρέψουν στη δουλειά, προωθεί μια ακόμα υποβαθμισμένη υπηρεσία «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της Προσχολικής Φροντίδας και Αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ή μιας συνταξιούχου που προσπαθεί να συμπληρώσει την πετσοκομμένη της σύνταξη.

Δε συμβιβαζόμαστε με το νέο σχέδιο που χαρίζει 80 εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργήσουν “χώρους φύλαξης” βρεφών και νηπίων μέσα στους χώρους δουλειάς. Υποβαθμίζουν την προσχολική αγωγή και φροντίδα σε “υπηρεσίες φύλαξης”, προκειμένου να αυξήσουν την εκμετάλλευση της εργαζόμενης μητέρας λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών που θα διαθέτουν τις εργαζόμενες «ευέλικτες» να δουλεύουν πότε 4ωρο, πότε 10ωρο, στο όνομα της «συμφιλίωσης» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων προωθούν και το σχέδιο “Κυψέλη” στην προσχολική αγωγή με νομοσχέδιο που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση για να ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο. Εδώ το ενδιαφέρον τους εκτείνεται εκτός από τις μητέρες και στα ίδια τα παιδιά, στην χειραγώγηση τους από την πιο τρυφερή ηλικία, επιλογή που σχετίζεται και με το σχολείο των δεξιοτήτων που θα ακολουθήσει. Είναι αποκαλυπτικές οι εκτιμήσεις του σχεδίου ότι η προσχολική αγωγή είναι “η πιο αποδοτική επένδυση” από οποιοδήποτε άλλο στάδιο της εκπαίδευσης. Θέλουν να προετοιμάσουν κατάλληλα με βάση τα συμφέροντά τους τα παιδιά μας για να τους φέρνουν περισσότερα κέρδη. Το σχέδιο τους μάλιστα αποτιμά κάθε δολάριο που επενδύεται στην προσχολική αγωγή να αποδίδει 7% έως 10% ετησίως !!!

Νέες μητέρες νέοι γονείς

Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτους και τους οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις.

Γι αυτό οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά και ανυποχώρητα διεκδικούμε για όλα τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Απαιτούμε:

– Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

– Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.

– Τακτικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση για όλους, άμεση ιατρική αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλα αυτά στην ευθύνη σχολιατρικής υπηρεσίας, διασυνδεδεμένης με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.

– Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

–  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

– Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.

– Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

– Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

–Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.