Οδοιπορικό μνήμης στην κλεμμένη άνοιξη του ’67 μέσα από τις Φυλακές Ωρωπού

Ένα οδοιπορικό μνήμης, για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967, όπου η χώρα βρέθηκε σιδηροδέσμια από τους πραξικοπηματίες συνταγματάρχες, οι οποίοι κατέλυσαν τη Δημοκρατία στη χώρα μας, διοργάνωσε η Τ.Ο. Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού των Ιστορικών, όσο και εμβληματικών, Παλαιών Φυλακών Ωρωπού.

Ήταν μια εκδήλωση μνήμης ενάντια στη λήθη που απεργάζονται αναθεωρητές της ιστορίας, όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές  κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, Υπουργός Επικρατείας, Αριστείδης Μπαλτάς, πρώην Υπουργός και Βουλευτής και η κα  Μαρία Γαννακάκη, Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο  κ. Αριστείδης Μπαλτάς και με την ιδιότητα του Πανεπιστημιακού, αναφέρθηκε στις δύο φάσεις του αντιδικτατορικού αγώνα. Την πρώτη, όπου αντίσταση προέβαλαν όσοι αριστεροί δεν ήταν γνωστοί στις αρχές και κάποιοι νέοι και στη δεύτερη, όπου αντιστάθηκαν εργαζόμενοι και, κυρίως, φοιτητές οργανωμένα μέσα από κινήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Ακολούθησε το πραξικόπημα στην Κύπρο κατά του Μακαρίου και η προδοσία της Μεγαλονήσου, όπου είχαμε την Τουρκική κατοχή του 38% του εδάφους κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ακολούθησε το Πολυτεχνείο και η πτώση της  χούντας για να φτάσουμε  και στη  Μεταπολίτευση και τη Δημοκρατία.

Ο κ. Αρ. Μπαλτάς  αναφέρθηκε στο αίτημα της μνήμης, το οποίο είναι καίριο, ώστε να μην ξεχαστεί ο αντιδικτατορικός αγώνας.  Άλλωστε όπως είπε «η μνήμη είναι βασικό στοιχείο για να προχωρήσει η ιστορία και η πολιτική ζωή στον τόπο, αλλά και για να μαθαίνουν οι νεότεροι».

Η κα Μαρία Γιαννακάκη  ανέφερε ότι «η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την μαύρη επέτειο κατά την οποία  η χώρα βίωσε την επταετή Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Γίνεται, μάλιστα, σε μια εποχή όπου ο ναζισμός έχει αυξηθεί  και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακροδεξιές κυβερνήσεις».

Επίσης αντέτεινε τα επιχειρήματα όσων θέλουν να κάνουν λόγο για οικονομικό θαύμα την περίοδο της δικτατορίας, λέγοντας ότι «Αυτό ήταν ανύπαρκτο». Όπως και οι ισχυρισμοί για το ότι δεν υπήρξαν θύματα, φυλακίσεις και βασανισμοί, υποστηρίζοντας ότι «Από το 1967 το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ασχοληθεί και είχε καταδικάσει τη χώρα μας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους δικτάτορες. Και θύματα είχαμε και βασανισμούς και φυλακίσεις με αποκορύφωμα το δράμα της Κύπρου».

Και πρόσθεσε « Η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, η οποία ξεκίνησε το 1974, είναι η πιο μεγάλη σε χρονική διάρκεια και η πιο σταθερή, παρά τα όποια προβλήματα. Όμως ο Στρατός, η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη από παρακράτος μετατράπηκαν σε βαθύ κράτος». Κι αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Γάλλου Ιγνάσιο Ραμονέ πρώην Διευθυντή της «Le Monde Diplomatique», ο οποίος σε άρθρο του επιβεβαιώνει αυτή τη μετάβαση από το παρακράτος στο βαθύ κράτος των ίδιων ανθρώπων κατά τη μεταπολίτευση.

Η κα Γιαννακάκη αναφέρθηκε και στον Ιστορικό Χώρο των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού, όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Συνεδριακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την υποστήριξη του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, της Περιφέρειας Αττικής, η οποία χρηματοδοτεί το έργο και της αρωγής του Δήμου. Μάλιστα ανέφερε ότι αναμένεται η σχετική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όμως – και καλώς- θέτει αυστηρούς όρους για την αξιοποίηση του χώρου, ώστε να μην γίνουν αλλαγές στοΝ εξωτερικό χώρο των κτιρίων και στους πέριξ ιστορικούς χώρους. «Είμαστε σε καλό δρόμο», κατέληξε.

Ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης  αναφέρθηκε στην προσωπική εμπειρία του, ως μέλος της νεολαίας Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Παρασκευής 21ης Απριλίου 1967, όπου ξύπνησε και διέφυγε με αυτοκίνητο στη Λάρισα και μετά με τρένο στην Αθήνα για να μην συλληφθεί. Τελικά αποφάσισε να πάει τον Ιούλιο του 1967 στρατό, όπου γλίτωσε τα ισόβια φυλασσόμενος επί επτά χρόνια.

Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία  στη Μεταπολίτευση όπου τόνισε ότι: «Η Μεταπολίτευση γέμισε αντιστασιακούς και ρίξαμε το ανάθεμα σε 5-10 πραξικοπηματίες. Ήταν ο μόνος δρόμος για να γυρίσουν οι ίδιοι άνθρωποι στο  κράτος, μετά την επτάχρονη δικτατορία. Τουλάχιστον είχαμε δημοκρατία. Γιατί έπρεπε να τελειώσει και στην Ελλάδα ο ψυχρός πόλεμος, που σηματοδοτήθηκε από την αναγνώριση του ΚΚΕ. ‘Αλλωστε μας περίμενε και η Ευρώπη. Αργότερα ήρθε η ευημερία, αργότερα το μεγάλο φαγοπότι, αργότερα ήρθε η αγωνία για την επικράτηση του ενός δρόμου. Τουλάχιστον είχαμε Δημοκρατία. Τόση Δημοκρατία που όσοι κατείχαν την εξουσία, έριξαν τη χώρα στα βράχια, για να πουν «όλοι μαζί τα φάγαμε». Μαζί  ήρθε η χρεοκοπία, τα μνημόνια, οι Τράπεζες, η φτώχεια, η μετανάστευση, οι θάλασσες που έγιναν νεκροταφεία μεταναστών. Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε εκείνη η μικρή παρέα που πάλευε να δώσει φως στην ελπίδα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν γεγονός. Ήταν το νέο deal. Είναι ένα πείραμα. Ίσως ρήγμα. Σίγουρα όμως σε αχαρτογράφητα νερά. Θα πετύχει; Ναι! Αν το πιστέψουμε. Τα καταφέρνουμε; Κάπως! Δεν μπορούμε να πούμε τέλεια. Δεν είναι τέλειος ο δρόμος. Αλλά προσπαθούμε».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, απηύθυνε ο Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής κ. Πάνος Σκουρολιάκος, ενώ χαιρέτησε και ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Πάντζας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ κα  Ζωή Λιβανίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής κα Ιωάννα Στεργίου, ο πρώην Δήμαρχος Αχαρνών κ. Τ. Παπανίκας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΩ κ. Στέφανος Δάβρης, του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Μιχάλης Τόλιας, ο Επικεφαλής της Δυναμικής Πολιτείας κ. Γιώργος Γιασημάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Αρμυριώτης και οι Πρόεδροι των Τοπικών Νέων Παλατίων κ. Θ. Καζαμίας και Χαλκουτσίου κ. Γ. Λιθαδιώτης, ο Πολιτευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Αλέξανδρος Ανδριώτης, αντιστασιακοί,  καθώς και  μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού.