Οικονομικός εφιάλτης

Γράφει ο Χρήστος Ξενοκώστας, Συγγραφέας-Οικονομολόγος

Το πρόσφατο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το πρόγραμμα των κόκκινων δανείων “Ηρακλής”, σε συνδυασμό με το εσχάτως ψηφισθέντα νέο πτωχευτικό νόμο και την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, δημιουργούν επικίνδυνο πολιτικό κοκτέιλ για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με οφειλές.

Ενώ, αρχικά το πρόγραμμα Ηρακλής είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να τιτλοποιηθούν “καλά” δάνεια από εύρωστους δανειολήπτες ή δάνεια με χαμηλές εξασφαλίσεις με τις αντίστοιχες εγγυήσεις του Δημοσίου, η προτεινόμενη – από την κυβέρνηση-  επέκταση του προγράμματος  σε δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών και φτωχών νοικοκυριών που έχουν ως υποθήκες πρώτες κατοικίες την στιγμή μάλιστα όπου άρεται η προστασία της, είναι βέβαιο ότι θα εκτινάξει τις εκποιήσεις και τους πληστειριασμούς.

Ενδεικτικά, οι εγκεκριμένες εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις  δεν υπερβαίνουν τα 4,8 δις ευρώ  -ποσό που απέχει από το σύνολο των 11,8 δις ευρώ-, το οποίο σε συνδυασμό με την εκτίναξη της ανεργίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω πανδημίας, οδηγεί στην εξάλειψη του ενδεχομένου οι διαχειριστές να μπορέσουν να πετύχουν αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς με τους δανειολήπτες, με συνέπεια  ο μόνος τρόπος να ανακτηθούν οι απαιτήσεις να είναι οι πλειστηριασμοί.

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις  για το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου Ηρακλής από τις εύλογες αναμενόμενες καταπτώσεις εγγυήσεων. Η σχεδιαζόμενη πολιτική δεν συνιστά λοιπόν μόνο ένα εφιάλτη για τους οφειλέτες αλλά πιθανό να οδηγήσει  σε επιβάρυνση του Δημόσιου Χρέους και σε έτι περαιτέρω εκτροχιασμό των Δημόσιων Οικονομικών.

Συμπερασματικά, η επιδιωκόμενη λύση θα αυξήσει τις αδικίες και τις ανισότητες οδηγώντας στο περιθώριο εκατοντάδες χιλιάδων από τους συμπολίτες μας, ενώ ταυτόχρονα και το Ελληνικό δημόσιο και κατ΄ επέκτασιν όλοι οι φορολογούμενοι θα επωμισθούν το οικονομικό βάρος της αναποτελεσματικής κυβερνητικής πολιτικής.