Οικονομικό κραχ προκαλεί η Κυβέρνηση στην αγορά με τη φοροληστρική πολιτική της

23.11.2015

Οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην εφορία και τις τράπεζες, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλει νέα μέτρα προκαλώντας οικονομικό κράχ στην αγορά.

Με βάση τα στοιχεία, απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 832 εκατ. ευρώ άφησαν και τον Οκτώβριο στις Εφορίες, οι φορολογούμενοι πιστοποιώντας, για μια ακόμη φορά, ότι όλο και λιγότεροι θα ανταποκρίνονται στο εξής στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η «άγρια» φορολογία, σε συνδυασμό με την ύφεση που πλήττει την οικονομία και στην οποία θα εξακολουθήσει να «βυθίζεται» και το επόμενο έτος, με βάση και το νέο κρατικό προϋπολογισμό, έχουν φέρει πλέον σε αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι «φως» στο τούνελ δεν υπάρχει, αφού και το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία νέους φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ επίκεινται και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το «λογαριασμό».

Πάντως τα χρέη από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 10,380 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές έχουν εκτιναχθεί στα 82,3 δισ. ευρώ στα οποία μάλιστα εάν προστεθούν και τα χρέη των Τελωνείων ξεπερνούν τα 85 δισ. ευρώ.

Εξέλιξη που έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, αφού όχι μόνο αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση του οικονομικού επιτελείου στις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από αύριο με την τρόικα-κουαρτέτο, αλλά τους δίνει το «πράσινο» φως να ζητήσουν και την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων με την «πάγια» δικαιολογία τους ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι που τίθενται.