Οι Έλληνες στο πλευρό των προσφύγων

 28.2.2016

Οι Έλληνες γνωρίζουν από προσφυγιά. Γνωρίζουν από ξεριζωμό. Ξέρουν από ανθρώπινο πόνο και στέκονται στο πλάι των προσφύγων αρνούμενοι να υποταχθούν σε  κηρύγματα μίσους της ακροδεξιάς και των troll της. Αυτό είναι το μεγαλείο του ελληνικού λαού κι ας θέλουν οι υποκινητές του ξεριζωμού να αποποιηθούν τις εγκληματικές ευθύνες τους.  Να νίψουν τας χείρας τους πουλώντας όμως όπλα σ αυτούς που σκοτώνουν αμάχους.

 Χθες ήταν οι Σέρβοι, σήμερα οι Σύριοι, αύριο κάποιοι άλλοι που θυσιάζονται στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών. Αλλά η Ελλάδα δηλώνει παρούσα. Δίνει βοήθεια και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Περισσότεροι από 5.000.000 συμπολίτες μας βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες το προηγούμενο διάστημα, όπως προκύπτει από έρευνα του μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού “διαΝΕΟσις” που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας «αν ισχύει, ίσως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους».

Από τις αρχές του 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις ακτές της Τουρκίας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να φτάσουν σε μια από τις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία, και μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μεταπολεμικά. Και συμβαίνει να περνά από τις ακτογραμμές της Ελλάδας.