Οι αγρότες τίμησαν την 107 επέτειο του Κιλελέρ στη Λάρισα

Με αγροτική συγκέντρωση και τη συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας, γιορτάστηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου, στον χώρο του Μνημείου του Αγρότη στο Κιλελέρ Λάρισας, η επέτειος των 107 χρόνων από την αιματηρή εξέγερση των κολίγων του Κιλελέρ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλίες μπροστά από το μνημείο, όπου πρώτος χαιρέτησε το μέλος της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων Κώστας Τζέλλας.

Ο κ. Τζέλας από το βήμα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση, λέγοντας πως το σημερινό συλλαλητήριο διοργανώνεται προς τιμήν των νεκρών του Κιλελέρ, αλλά και με στόχο να αναδειχθούν τα σημερινά προβλήματα των αγροτών. Επίσης, κατήγγειλε τις κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες, όπως είπε, «οδηγούν σε ένα νέο είδος τσιφλικάδων» και σημείωσε: «Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με τους εργαζόμενους, θα δώσουμε την υπόσχεση στους προγόνους μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέα τσιφλίκια στην εργασία, στην αγροτιά, παντού».

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας, να δώσουμε όρκους πίστης και ευθύνης ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση εκείνης της θυσίας». Ο Ρίζος Μαρούδας επισήμανε πως το σημερινό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ αποτελεί τη συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων του προηγούμενου διαστήματος.

«Το Κιλελέρ αποτελεί σημείο σταθμό στο αγροτικό κίνημα και παραδειγματίζει τους αγώνες του σήμερα, γιατί οργανώθηκε και πέτυχε από τους πρώτους πεδινούς αγροτικούς συνδέσμους που συγκροτήθηκαν σε πόλεις και χωριά, ενώ προβάλει την αναγκαιότητα για συσπείρωση σε δραστήριους μαζικούς συλλόγους στο σήμερα» σημείωσε.

Στη συνέχεια τόνισε πως υπάρχει η ανάγκη να ενισχυθεί η συμμαχία των αγροτών με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους «ενάντια στον κοινό αντίπαλο, ώστε να δοθεί προοπτική στον αγώνα για την αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού». Ακόμα, ο κ. Μαρούδας έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η επιλογή της να μην ικανοποιήσει ούτε ένα από τα ζωτικά αιτήματα των αγροτών θα τους οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαβάστηκε ψήφισμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από το χώρο του μνημείου στο Κιλελέρ. Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζεται: «Η σημερινή αγωνιστική συγκέντρωση για τον γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ έρχεται ως συνέχεια μιας ακόμα μεγάλης μάχης που δώσαμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, επί 25 μερόνυχτα στα μπλόκα, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για την επιβίωσή μας». Επίσης, σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία «βαδίζει στον ίδιο “ντορό” με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά προχώρησε και σε μια αισχρή και βρώμικη συκοφαντική επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα