Οι Αμερικανοί πολίτες ψήφισαν με θυμό κατά της πολιτικής οικονομικής ελίτ που τους περιθωριοποιεί

του Ανδρέα Κάτσενου

Οι αμερικανικές εκλογές αποδείχτηκαν απόλυτα ανατρεπτικές. Ο αντισυστημικός όσο και αμφιλεγόμενος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την Χ. Κλίντον έχοντας απέναντί του  όλο το οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο, το  εβραϊκό λόμπι,  ακόμα και το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που εκπροσωπούσε. Είχε όμως μαζί του τη δύναμη των απλών ξεχασμένων  πολιτών της Αμερικής που τον στήριξαν και τον έστειλαν πανηγυρικά στον Λευκό Οίκο.

Οι Αμερικανοί ψήφισαν με θυμό ενάντια στην πολιτική και οικονομική ελίτ, η οποία είχε θέσει στο περιθώριο  την συντριπτική πλειοψηφία των απλών πολιτών του μόχθου και της καθημερινότητας.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να κάνει την Αμερική πρώτη.  Ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων για την κατασκευή έργων υποδομής σε νοσοκομεία, δρόμους, σχολεία, ανάπλαση των υποβαθμισμένων περιοχών, νέες θέσεις εργασίας. Τάχτηκε ενάντια στους αχρείαστους πολέμους και μίλησε για συνεργασία. Κυρίως, μίλησε για ένα νέο κίνημα  ανατροπής. Ο χρόνος θα δείξει τις προθέσεις του αλλά ο Τραμπ έχει τη μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει το στοίχημα ενάντια στο κατεστημένο.

Ο πλανήτης αλλάζει. Η ελίτ της Ευρώπης δείχνει να μην  έχει λάβει το μήνυμα. Ζει σε ένα τραγικό, επικίνδυνο μικρόκοσμό. Είναι εγκλωβισμένη στο οικονομικό άρμα της κας Μέρκελ η οποία τίποτα δεν αντελήφθη  από το Brexit και συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται  ότι τον Μάιο η Γαλλία έχει προεδρικές εκλογές και η  Μαρί Λεπέν προηγείται στη μάχη για τα Ηλύσια Πεδία, η Ιταλία ακολουθεί καθώς, μετά από πέντε χρόνια, θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές, με τον τραγικό, τσαρλατάνο κωμικό Πέπε Γκρίλο να προηγείται.Έπεται η Ολλανδία και φυσικά οι Γερμανικές εκλογές όπου ένα ακροδεξιό κόμμα θα εισέλθει στη Βουλή.

Οι πολίτες είναι βαθύτατα θυμωμένοι με τις ασκούμενες πολιτικές του κέρδους. Δυστυχώς  οι Βρυξέλλες κωφεύουν.  Η συνοχή της Ε.Ε. κινδυνεύει. άμεσα. Το ευρωπαϊκό όνειρο μιας ισχυρής ένωσης αργοσβήνει. Η Ε.Ε. οφείλει τώρα να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα. Να ενσκήψει στα πραγματικά, ουσιαστικά, καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Όχι μόνο στην κερδοφορία της της Deutsche  ή της Bundesbank. Διαφορετικά  η Ευρώπη θα γνωρίσει μια πολιτική χυδαιότητα που θα την οδηγήσει στην αβεβαιότητα και, πιθανώς, σε πολύ επικίνδυνους ατραπούς ακυβερνησίας.

Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι πολίτες, μέσω των  αμερικανικών  εκλογών, είναι πολύ απτό: Τέλος στην περιθωριοποίηση των πολιτών και της καθημερινότητας προς όφελος της κερδοφορίας.