Οι απαντήσεις του Δημάρχου Ωρωπού στις ερωτήσεις των τοπικών ΜΜΕ κατά τη Συνέντευξη Τύπου

16.10.2016

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης μετά το πέρας της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, απάντησε με ευθύτητα και ειλικρίνεια σε όλα τα επίκαιρα ερωτήματα που δέχθηκε από τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα:

Πρόσφυγες στη Μαλακάσα: Σχετικά με τις φήμες για την λειτουργία δεύτερου Hot Spot στη Μαλακάσα, ο Δήμαρχος Ωρωπού ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί. Αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στο Στρατόπεδο «Γερακίνη» ανέφερε ότι μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι ίδιοι οι πρόσφυγες-μετανάστες επιθυμούν να φύγουν προς την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει στο στρατόπεδο περίπου 800-900 άτομα, (από τα 1.350) αλλά ο αριθμός μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα. Ο Δήμος Ωρωπού αν και δεν έχει καμία αρμοδιότητα, βοηθάει όσο μπορεί στην επίλυση των προβλημάτων. Όσον αφορά στη μόρφωση των  προσφυγόπουλων, είπε ότι έλαβε ειδοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας για τη χρήση των σχολείων του Δήμου, όπου μετά τη λήξη των μαθημάτων θα διατίθενται για να παρακολουθούν τα βασικά μαθήματα τα παιδιά των προσφύγων. Ο Δήμος βρίσκεται σε συζητήσεις για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές μέσα στο στρατόπεδο και τα μαθήματα να γίνονται εκεί, ώστε τα προσφυγόπουλα να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ένταξης.

Βιολογικός Καθαρισμός:. Ο Δήμος έχει προχωρήσει στη συνέχιση της μελέτης χωροθέτησης για το Βιολογικό καθαρισμό Ωρωπού ύψους 500 χιλ. ευρώ. Πρωταρχικός στόχος είναι να μην αλλάξει η χωροθέτηση. Εάν όμως οι αρμόδιοι μελετητές ορίσουν νέο χώρο δημιουργίας, θα εξεταστεί. Το έργο έχει απενταχθεί και στη παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο: Μετά την νομιμοποίηση του, θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα ο προϋπολογισμός ώστε να μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα. Με στόχο να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα.

Δικαιοσύνη: Ο Δήμαρχος Ωρωπού δεν επιθυμεί να ποινικοποιήσει τη λειτουργία του Δήμου. Δεν τον ενδιαφέρουν τα Δικαστήρια  αλλά όσες περιπτώσεις έχουν αποδεδειγμένα μεμπτά στοιχεία που συνιστούν παράνομες πράξεις, ήδη έχουν πάρει  το δρόμο της Δικαιοσύνης, όπως τρεις περιπτώσεις με του λαμπτήρες, το έργο στον Αυλώνα και μια περίπτωση ακάλυπτης επιταγής προς προμηθευτή.

Καθαριότητα: Ο Δήμος Ωρωπού προχώρησε στην απόφαση παραχώρησης της αποκομιδής των σκουπιδιών σε εταιρία με συνολικό κόστος 6 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια. Το οικονομικό όφελος του Δήμου θα είναι 600 χιλ ευρώ ετησίως, ενώ θα υπάρχει και όφελος από την ενοικίαση και χρήση των οχημάτων καθαριότητας. Δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος του Δήμου, αντιθέτως θα εξυπηρετήσουν τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης θα αγοραστούν και θα τοποθετηθούν 600 νέοι κάδοι απορριμμάτων και θα κατασκευαστούν τρεις ακόμη διπλοί υπόγειοι κάδοι, ενώ θα λειτουργήσει και το μηχάνημα για την πλύση των κάδων.

 Νέα Οδός: Υπάρχουν βεβαιωμένα χρέη από τη Νέα Οδό ύψους 4 εκατ. ευρώ, τα οποία ο Δήμος έχει ήδη καταστήσει απαιτητά. Όμως με τον νέο νόμο ΣΥΡΙΖΑ, που απαγορεύει την χρέωση δημοτικών τελών στη Νέα οδό, στο μέλλον δεν θα μπορούν να εισπραχθούν άλλα χρήματα από την Νέα Οδό. Όσον αφορά την τιμή των διοδίων υποστήριξε ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ισχύσει η χιλιομετρική τιμολογιακή πολιτική για τους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου Ωρωπού.

 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Ήδη προχώρησε η πρώτη φάση της μελέτης του ΓΠΣ  και η επιτροπή των μηχανικών που έχει συσταθεί προχωράει στη σύνταξη των προτάσεων οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και μετά θα τεθούν υπόψη προς ψήφιση τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποκατάσταση του Ασωπού ποταμού: Η Δημοτική Αρχή σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε μελέτη για την απορρύπανση του Ασωπού ποταμού και την ανάπλασή του, όπως ακριβώς προχώρησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Τανάγρας και την ΕΥΔΑΠ με κοινοτική χρηματοδότηση.

Ανάπτυξη της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης: Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει η υπάρχουσα μελέτη του κ. Αν. Γαζβινιάν για την ανάπτυξη της χερσαίας Λιμενικής ζώνης προς όφελος του Δήμου αλλά και των επιχειρηματιών της περιοχής.

Μαρίνα Ωρωπού: Έγιναν επαφές για την χρηματοδότηση του έργου από ιδιώτες γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει από μόνος στην κατασκευή Μαρίνας λόγω οικονομικού  κόστους. Ο κ. Θ. Ρούσσης ανέφερε ότι μετέβη στη Νέα Υόρκη για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν καρποφόρησε.

Ανάπλαση του Ιστορικού χώρου των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού: Στο πλαίσιο του ΓΠΣ ο Δήμος έχει αναθέσει τη σύνταξη προμελέτης για τη συνολική αξιοποίηση του ιστορικού χώρου των παλαιών Φυλακών Ωρωπού, ώστε να μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ ταυτόχρονα προχωράει και η  μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής από τις φυλακές μέχρι και τα Φέριμποτ. Το έργο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.

Δημοτική Συγκοινωνία: Το επόμενο διάστημα θα γίνει τροποποίηση του Καταστατικού της ΚΕΔΩ  στην οποία θα ανατεθεί και η Δημοτική Συγκοινωνία, η οποία θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Αστική Συγκοινωνία, στα όρια του Δήμου  για εξυπηρέτηση των δημοτών και επισκεπτών του Δήμου, ενώ θα υπάρξει σύνδεση και με τη σιδηροδρομική γραμμή σε Αυλώνα και Αφίδνες.

Εκθεσιακό Κέντρο στη Μαλακάσα: Το κλειστό γυμναστήριο στη Μαλακάσα θα μετατραπεί σε Εκθεσιακό Κέντρο και προς την κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσει άμεσα σχετική μελέτη προς αξιοποίηση του χώρου.

Βεβαιωμένα χρέη στον Δήμο από ΕΥΔΑΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Βεβαιωμένα χρέη υπάρχουν και με την ΕΥΔΑΠ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπου έχουν ρυθμιστεί. Επίσης ρυθμίστηκε η επιστροφή χρέους ύψους 250.000 ευρώ από το Δήμο Διονύσου προς το Δήμο Ωρωπού.

Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης: Επέκρινε την αντιπολίτευση για απουσία προτάσεων εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων και την κάλεσε να καταθέσει προτάσεις, ώστε πέρα από τον ελεγκτικό ρόλο της να διαδραματίσει ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο.

Προσλήψεις: Ο Δήμος έχει έλλειμμα σε υπαλληλικό προσωπικό. Σήμερα διαθέτει 167 άτομα και έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να ισχύσει ο νόμος του ένα προς πέντε ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες.

Η πρώτη Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Σε αυτό συνέβαλε η άριστη κατάρτιση του Δημάρχου σε όλα τα θέματα, όπου έδωσε με σαφήνεια το στίγμα της Δημοτικής Αρχής για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, όσο και η ετοιμότητα του στις απαντήσεις που έδωσε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ. Άρτια ήταν και η διεύθυνση της Συνέντευξης από την Γενική Γραμματέα του Δήμου Ωρωπού και δικηγόρο κ. Μαρία Δέδε, ενώ καθόλα άριστη ήταν η φιλοξενία στα Κ.Α.Π.Η. Νέων Παλατίων και η διοργάνωση από την Κ.Ε.Δ.Ω. και τις συντονισμένες προσπάθειες της κ. Σουλτάνας Μαμμή.

Διαβάστε: Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Ωρωπού Θωμά Ρούσση

 

 

 

Comments are closed.