Οι αποκρατικοποιήσεις συνεχίζονται – απέμειναν 9 από τις 18 συνολικά

18.1.2016

Μπορεί η χώρα μας να πήρε το 1 δις ευρώ της υποδόσης ψηφίζοντας τα προαπαιτούμενα το Δεκέμβρη εντούτοις, όπως αποκαλύπτει η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας θα πρέπει να εκπληρώσει εννέα ακόμη εκκρεμότητες μεταξύ των οποίων και η πώληση του υπόλοιπου 10% του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην  Deutsche Telekom.

Σύμφωνα με την αναφορά, η κυβέρνηση είχε 18 εκκρεμότητες στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, από τις οποίες οι 16 έκλεισαν ως τις 17 Δεκεμβρίου. Η 17η, που αφορούσε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ, έκλεισε με υπουργική Απόφαση στις 21 Δεκεμβρίου και απομένει μια και καλή: ο ΟΤΕ.

Οι υπόλοιπες οκτώ εκκρεμούσες υποχρεώσεις είναι

– Η σκοπιμότητα του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους συμβούλους, μετά από συνεννόηση με τους Θεσμούς. Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά της Κομισιόν, αν δεν ανάψει πράσινο φως, τότε ως μοναδική εναλλακτική προβάλλει η πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και αυτό θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί ΠΡΙΝ από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

-Το Νέο Μισθολόγιο ψηφίστηκε, μεν, με την “ταμπέλα” του δημοσιονομικά ουδέτερου, ωστόσο στην Αναφορά επισημαίνεται ότι απαιτούνται νέα στοιχεία και υπολογισμοί με βάση το τελικό κείμενο του νόμου.

-Θα πρέπει να “στηθεί” ένα Γραφείο Πιστώσεων και Πλούτου, ως ανεξάρτητη Αρχή, που θα ερευνά και θα εντοπίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί με Επιτροπή (κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας), που θα εξετάζει τους μεγάλους οφειλέτες τραπεζών και Δημοσίου, εφαρμόζοντας ειδικά σχέδια για “κόκκινα” δάνεια.

-Σε συνεννόηση με τους Θεσμούς θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ο νομοθετικός σχεδιασμός για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων.

-Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα πιο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, όπως οι διασταυρώσεις στις σταθερές και κινητές αποφάσεις.

-Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει προμηθευτεί το ειδικό λογισμικό για την αντιμετώπιση της απάτης ΦΠΑ μέσω τριγωνικών συναλλαγών

– Θα πρέπει να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για τα όρια των νοσοκομειακών δαπανών (claw back), που να καλύπτει και το 2017.

– Οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να δουν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις απομακρυσμένες περιοχές (κυρίως νησιά).