Οι αυλαίες των θεάτρων άνοιξαν

Οκτώβρης. Ο αγαπημένος μου μήνας, διότι ανοίγουν οι αυλαίες των θεάτρων και μας παρουσιάζουν τις νέες τους παραστάσεις που θα προβληθούν το φετινό χειμώνα στο Αθηναϊκό κοινό. Υπάρχουν βέβαια και επαναλήψεις αλλά παραμένουν ακόμα αρκετά ενδιαφέρουσες.

Χρονιά William Shakespeare φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή του Ελισαβετιανού θεάτρου. Για τους θεατρόφιλους του κλασσικού ρεπερτορίου με λίγα λόγια γιορτή.

Ας πάμε στις επαναλήψεις:

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣΟ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ  της Γιασμίνα Ρεζά στο  Θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

ΥΠΟΘΕΣΗ: Σύγχρονη κωμωδία, που θέλει τους τέσσερις (εξαιρετικούς) πρωταγωνιστές να εκτρέπονται σε πρωτόγονες συμπεριφορές αντί να συζητούν για τον τσακωμό των παιδιών τους. Ένας παιδικός τσακωμός στο σχολείο συνηθισμένο, όπου ωθεί τους τέσσερις γονείς να ξεφύγουν από το καθωσπρεπισμό που αρμόζει η κοινωνία και να αντιδράσουν ο καθένας με το δίκο του τρόπο για όλα αυτά που νιώθουν  και καταπιέζουν.

ΠΑΙΖΟΥΝ: Κ. Μαρκουλάκης, Στ. Γουλιώτη, Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Λ. Μιχαλοπούλου.

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αθ. Σμαραγδή.

 ΜΟΥΣΙΚΗ: Μ. Μάτσας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 ‘

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απόγ.: Σάβ. (λαϊκή) 6.15 μ.μ. Βραδ.: Τετ.-Κυρ. 9.15 μ.μ.
ΤΙΜΗ : € 20, 17, 14, 10. Ισχύουν ειδικές τιμές.

ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΓΙΑ ΟΝΟΜΑ… των Ματιέ Ντελαπόρτ, Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ στο Θέατρο Αλίκη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένα φιλικό και οικογενειακό δείπνο εξελίσσεται σε πεδίο μάχης όπου ο καθένας βγάζει τα απωθημένα του. Όλα αρχίζουν από το όνομα ενός αγέννητου παιδιού. Ένα πεδίο μάχης με πολλές αντιπάραθέσεις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές , μα πάνω από όλα φιλικές .

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ερμηνεύουν: Χρ. Χατζηπαναγιώτης, Β. Σταυροπούλου, Φ. Μουρατίδης, Μ. Κωνσταντάκη, Αντ. Λουδάρος.

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αθ. Σμαραγδή.

ΜΟΥΣΙΚΗ: Γ. Χριστοδουλόπουλος.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 ‘

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απόγ.: Σάβ. 6 μ.μ. Βραδ.: Τετ., Κυρ. 8 μ.μ., Πέμ.-Σάβ. 9 μ.μ.

ΤΙΜΗ: από € 15. Κρατήσεις-αγορά εισιτηρίων: www.ticket365.gr, 2111000365

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο  Θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία Λ. Τσουλάτζε

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Ρασκόλνικωφ, φοιτητής της Νομικής στην Αγία Πετρούπολη διαπράττει ένα διπλό φόνο μιας γριάς τοκογλύφου και της αφελούς αδελφής της. Κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ληστεία, αλλά, εσωτερικά, ο Ρασκόλνικωφ νιώθει μια βαθιά θέληση να ξεπεράσει τον εαυτό του και να υπερβεί τα όρια που του προβάλει η κοινωνία, με σκοπό να την αλλάξει.

Μετά τη δολοφονία, ο Ρασκόλνικωφ αρχίζει και κατακλύζεται από αντιφατικά αισθήματα, τύψεις και παράνοιας, που εντείνονται όταν στη ζωή του μπαίνουν αρχικά ο Ραζουμίχιν, συμφοιτητής του που ανησυχεί για την υγεία του και του συμπαραστέκεται, η αδελφή του, Ντουνιά, και η μητέρα του, που έρχονται από το χωριό τους για τον γάμο της πρώτης. Ο Ρασκόλνικωφ διώχνει τον γαμπρό διαλύοντας τον αρραβώνα. Παράλληλα, αναπτύσσει σχέσεις με μία ορφανή νεαρή πόρνη, τη Σόνια, που εργάζεται για να θρέψει τα μικρότερα αδέλφια της και τη φυματική Κατερίνα Ιβάνοβνα, τη μητριά της. Καταδιώκεται από τον δαιμόνιο Πορφύρη Πετρόβιτς, ο οποίος ξέρει από την αρχή πως είναι ο ένοχος, και σπρώχνει τον Ρασκόλνικωφ να κάνει τρομερά λάθη.

Εμφανίζεται ο Σβιντριγκάιλωφ, χήρος κτηματίας από το χωριό του Ρασκόλνικωφ, ο οποίος είχε κάνει ανήθικες προτάσεις στην αδελφή του, και τώρα, γνωρίζοντας πως ο Ρασκόλνικωφ είναι δολοφόνος, τον εκβιάζει. Ο Ρασκόλνικωφ αρνείται να του δώσει την αδερφή του και ο Σβιντριγκάιλωφ κάνει απόπειρα βιασμού προς εκείνη. Όταν όμως διαπιστώνει τη φρίκη με την οποία τον αντιμετωπίζει, αυτοκτονεί.

Ο Πορφύρης λέει στον Ρασκόλνικωφ να παραδοθεί για να μειώσει την ποινή του. Ο Ρασκόλνικωφ συναντά τη Σόνια και της ομολογεί τα εγκλήματά του. Τότε εκείνη τον παροτρύνει με τη σειρά της να παραδοθεί. Τελικά, λυγίζει και παραδίδεται στην αστυνομία, όπου καταλήγει στη Σιβηρία. Ο Ρασκόλνικωφ, ωστόσο, μετανιώνει για το έγκλημα και συνειδητοποιεί τον έρωτα του για τη Σόνια, που τον ακολουθεί ως τη Σιβηρία. Και οι δύο ενωμένοι περιμένουν να τελειώσουν τα επτά χρόνια φυλακής για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ιερ. Μιχαηλίδης, Τ. Ιορδανίδης, Θ. Κατσαφάδος, Ανν. Κούλη

ΣΚΗΝΙΚΑ: Στ. Λίτινας

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ιλ. Δουλαδήρη.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 150 ‘

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απόγ.: Τετ., Κυρ. 7.30 μ.μ. Βραδ.: Παρ., Σάβ. 8.30 μ.μ. Πέμ. 8 μ.μ.

ΤΙΜΗ: € 19, 14, 10 ( Παρ.-Κυρ.), € 16 (Τετ., Πέμ.)