Οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν διάθεση ούτε για χορό

16.1.2016

Οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν κέφι για μουσικές, μασκαρέματα και σάμπα. Οι παραδοσιακοί πενταήμεροι εορτασμοί του ετήσιου Καρναβαλιού, στις αρχές του Φεβρουαρίου, συνήθως αποτελούν ευκαιρία για τους κατοίκους για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους, ωστόσο φαίνεται πως φέτος δεν έχουν όρεξη για πάρτι. Η βαθιά ύφεση, η ανεργία, η αύξηση του πληθωρισμού και η εμπλοκή της κυβέρνησης της Ντίλμα Ρούσεφ σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας επηρεάζουν φέτος, όσο ποτέ άλλοτε, το Καρναβάλι του Ρίο.

Οι σχολές σάμπα στην πολυπληθέστερη χώρα της Νοτίου Αμερικής αναγκάζονται να μειώσουν τα κόστη εν όψει του σόου στο Σαμπαδρόμιο, που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλου του πλανήτη. Σε σχέση με πέρυσι, η σχολή Mangueira θα έχει έξι άρματα αντί επτά, 4.000 χορευτές και μουσικούς αντί για 5.000 το 2015 και τα βελούδινα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για τα εντυπωσιακά κοστούμια έχουν αντικατασταθεί με φθηνότερα. Παράλληλα, η σχολή Beija Flor επαναδιαπραγματεύεται τα συμβόλαια, με το κλίμα ανασφάλειας για την τύχη του Καρναβαλιού να ενισχύεται.

«Η γενική αίσθηση είναι ότι τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα πρέπει να επανεξετάσουμε το Καρναβάλι του Ρίο, εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού που επικρατεί σε επιχειρήσεις και πολίτες. Τώρα είναι δύσκολα, αλλά ίσως γίνει ασύμφορο στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο διευθυντής της Mangueira.

Η Καμπίνας, όπου κατοικούν τρία εκατομμύρια άνθρωποι στην περιφέρεια του Σάο Πάολο, είναι μεταξύ των πόλεων που αναγκάζονται να μετριάσουν τους εορτασμούς καθώς και την κρατική χρηματοδότηση. Ο Γκαμπριέλ Ραπάσι, επικεφαλής της πόλης σε θέματα πολιτισμού, υποστηρίζει πως η τοπική κυβέρνηση αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό βάρος του φετινού Καρναβαλιού που ανέρχεται σε 322.000 δολάρια, εξαιτίας της απότομης πτώσης στα έσοδα από τους φόρους πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Το Καρναβάλι ακυρώθηκε στην πόλη Πόρτο Φερέιρα -για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που πραγματοποιείται το περίφημο Καρναβάλι. Ο δήμαρχος της πόλης επισήμανε πως η απόφαση ελήφθη ώστε να εξοικονομηθούν τα 30.000 δολάρια που απαιτούνται για την αγορά νέου ασθενοφόρου το οποίο είναι αναγκαίο.