26.10.2015
Γράφει η Ουρανία Κάτσενου
Καλησπέρα σας και πάλι.
Σήμερα θα φτιάξουμε Γαύρο Πλακί, αλλά ας δούμε πρώτα λίγα πράγματα για το γαύρο και ποιο είναι αυτό το ψάρι το τόσο δημοφιλές, μετά τις σαρδέλες .
Ο Γαύρος ή γάβρος είναι ψάρι, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα αντζούγια ή και χαψί (από την τούρκικη ονομασία του hamsi). Η επιστημονική ονομασία του είναι “Εγγραυλίς η εγκρασίχολος” (Engraulis encrasicolus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae).
Το μήκος του γαύρου φθάνει μέχρι τα 20 εκατοστά. Η ράχη και τα πλευρά του είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς το ασημί και γυαλιστερή. Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι του εξέχει μακρύτερο. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια, φέροντας μικρά και μυτερά δόντια. Φέρει ένα ραχιαίο πτερύγιο, ένα θωρακικό χαμηλά, το κοιλιακό αντικριστά του ραχιαίου, ένα μικρό τριγωνικό εδρικό καθώς και διχαλωτή ουρά. Ομοιάζει με τη σαρδέλα.
Ζει σε ζεστές περιοχές, κατά κοπάδια και περισσότερο στον αφρό ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα παραμένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα, εξ ου και η αλιεία τους την περίοδο αυτή είναι περιορισμένη. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός πλησιάζει τις ακτές για να αφήσει τα αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν.
ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ
1κ. γαύρο
2 ώριμες ντομάτες
4 μικρές πράσινες μικρές πιπεριές (κέρατος)
2 μικρά κρεμμύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο μαϊντανό(10 κλωνάρια περίπου)
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Φρέσκια Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το γαύρο, βγάζουμε τα κεφάλια και τον βάζουμε σε ένα μπολ με αλατόνερο στο ψυγείο για 10΄. Στη συνέχεια πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με άφθονο νερό, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και όλα τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Το σκόρδο, αφού το καθαρίσουμε, το κόβουμε σε πολύ ψιλές φέτες. Πλένουμε το μαϊντανό και τον χοντροκόβουμε στο χέρι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα λαχανικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 260 βαθμούς °C. Βγάζουμε το γαύρο από το ψυγείο και τον ξεπλένουμε καλά. Σε ένα μέτριο ταψί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο. Απλώνουμε το γαύρο στο ταψί και από πάνω ρίχνουμε το μίγμα των λαχανικών. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκια ρίγανη και το περιχύνουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά το γαύρο με όλα τα υλικά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να αρωματιστεί καλύτερα το ψάρι μας. Όλα μαζί τα απλώνουμε στο ταψί, ρίχνουμε λίγο νερό για να μην κολλήσει ο γαύρος και το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει περίπου 30 λεπτά .
Καλή σας όρεξη