Οι γεύσεις της Ουρανίας

29.10.2015

Γράφει η Ουρανία Κάτσενου

Καλησπέρα σας και πάλι

Σήμερα σκέφτηκα να φτιάξουμε ένα πολύ δημοφιλές φαγητό, που οι περισσότεροι τρελαίνονται για το συγκεκριμένο. Μας έρχεται από τη γειτονική Ιταλία. Έχει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που παρασκευάζεται. και εγώ  θα σας πω έναν από αυτούς. Ας δούμε όμως πρώτα λίγα πράματα για την καρμπονάρα και τη προέλευση της.

Η προέλευσή της αποτελεί μυστήριο. Μία από τις πιο γνωστές αναφορές γίνεται για ένα χωριό με το όνομα Carbonara, άλλοι όμως υποστηρίζουν πως προέρχεται από τους Καρμπονάρους, κίνημα, του οποίου τα μέλη του αναγκάζονταν να κρύβονται, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιήσουν για το φαγητό τους υλικά εύκολα να βρεθούν. Κάπως έτσι υποστηρίζουν ορισμένοι ότι  ανακαλύφθηκε η συνταγή της καρμπονάρας.

Μια ακόμα εκδοχή είναι ότι Αμερικανοί στρατιώτες στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έμπαιναν στις ρωμαϊκές τραττορίες  ζητώντας για γεύμα αυγά, μπέικον και νουντλς που τα ανακάτευαν στα σερβιρισμένα πιάτα, κατά κάποιο τρόπο σαν αυτό που εξελίχθηκε το σημερινό πιάτο.

Ξεκινάμε λοιπόν, πάρτε χαρτί και μολύβι!

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο μακαρόνια Σπαγγέτι Νο 6

10 φέτες μπέικον

1 μέτριο κρεμμύδι

1 αυγό (προαιρετικό)

1 κρέμα γάλακτος

25ml λευκό κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Λίγο φρέσκο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό και μόλις  βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια μας. Ο χρόνος βρασίματος είναι περίπου 8-10΄ λεπτά, γιατί τα θέλουμε all dente, δηλαδή να κρατάνε λίγο. Αφού βράσουν τα κρυώνουμε καλά και τα λαδώνουμε με ελαιόλαδο.

Για εξοικονόμηση χρόνου, μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια, κάνουμε τη προετοιμασία και την εκτέλεση της σάλτσας μας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μπέικον. Στη συνέχεια σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία και ρίχνουμε έπειτα το κρεμμύδι που το σοτάρουμε  μέχρι να μαραθεί. Ακολούθως ρίχνουμε το μπέικον και το σοτάρουμε  και αυτό μέχρι να μαλακώσει.Το σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ (να ρεντουίρει).

Ρίχνουμε σχεδόν όλη την κρέμα γάλακτος και κρατάμε 10 ml για να τη χτυπήσουμε μαζί με το αυγό στο τέλος. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για να μην κόψει η κρέμα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε να βράσει καλύτερα 7-8΄ λεπτά περίπου, ανάλογα τη κουζίνα σας. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε πάνω το τηγάνι.

Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα 10 ml της κρέμας γάλακτος (που είχαμε κρατήσει) και το αυγό με ένα σύρμα (φουέ). Μετά το ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά, έτσι ώστε να πάει σε όλα τα μακαρόνια. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.

Τέλος σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο ή πιατέλα και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο  μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή σας όρεξη

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ