Οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολόγητου

10.3.2016

Αγεφύρωτες είναι μέχρι στιγμής οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών με το κουαρτέτο να καταθέτει σήμερα πρόταση βόμβα για μείωση του αφορολόγητου και αλλαγή του φορολογικού που έφερε στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου δημιουργεί αδικίες και στρεβλώσεις. Ως γνωστόν μέχρι τα 21.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, υπάρχει έκπτωση 2.100 και από εκεί και πάνω, κλιμακωτά, εξέπιπταν 100 ευρώ ανά 1.000 εισοδήματος, με αποτέλεσμα σε εισόδημα 42.000 ευρώ να μην υπάρχει καθόλου αφορολόγητο.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι δανειστές αντιπροτείνουν αφορολόγητο για όλα τα εισοδήματα. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σ’ αυτή την περίπτωση, το αφορολόγητο θα είναι το μισό από το ισχύον σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που ίσχυσε σταθερό αφορολόγητο και όχι έκπτωση φόρου, ήταν στα 5.000 ευρώ

Κίτρινες κάρτες

Παράλληλα, κίτρινες κάρτες στις ελληνικές προτάσεις για την φορολογία εισοδήματος φέρεται να έβγαλε το κουαρτέτο στις συναντήσεις με την κυβέρνηση.

Λίγο μετά τις 20:00 της Πέμπτης, ολοκληρώθηκε στο Χίλτον η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Σάββατο, όπου στο τραπέζι θα μπουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το κουαρτέτο κατέθεσε δική του πρόταση για την φορολογία εισοδήματος, ένδειξη ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν ικανοποίησαν τους δανειστές. Ετσι, στην «καυτή» συνάντηση του Σαββάτου οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα επιδιώξουν να συγκεράσουν τις δύο απόψεις.

Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση έβγαλε και κάτι καλό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να μην χρειαστεί να ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ όπως η αύξηση του φόρου εισοδήματος από αγρότες (32 εκατ. ευρώ) η αύξηση φορολογίας στις ενοικιάσεις (245 εκατ. Ευρώ) κ.ο.κ.

Ενδεχομένως, τα μέτρα αυτά μπορεί να μην ληφθούν γιατί έχει βελτιωθεί το χρηματοοικονομικό περιβάλλον (πρωτογενές πλεόνασμα, η δυναμική του ΑΕΠ). Μια εκτίμηση πάντως που δεν πείθει ιδιαίτερα τα στελέχη του κουαρτέτου.

Αύριο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη: Το πρωί αντικείμενο θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια, το μεσημέρι θα τεθούν στις διαπραγματεύσεις η ανταγωνιστικότητα και τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ το απόγευμα στο τραπέζι θα μπει η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων.