Οι δανειστές οδηγούν τις διαπραγματεύσεις στα άκρα

4.2.2016

Στα άκρα του παράλογου οδηγούν τις συζητήσεις οι δανειστές ζητώντας πράγματα εξωπραγματικά έως ταπεινωτικά και με συμπεριφορά που δεν προσομοιάζει με εκπροσώπους που επιζητούν σημεία προσέγγισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο ζητά και προσπαθεί να επιβάλει το φορολογικό να αποτελέσει μαζί με το ασφαλιστικό και το αγροτικό προαπαιτούμενο για να βρεθεί λύση στην πρώτη αξιολόγηση. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να ζητούν όλα αυτά να κατατεθούν στη Βουλή άμεσα και να ψηφιστούν σε ένα άρθρο.

Το μεσημέρι σήμερα και με φόντο την γενική απεργία κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, έγινε η τρίωρη συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνάντηση παρέστησαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Η συνάντηση κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και στη συνέχεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας συσκέπτεται με το κουαρτέτο.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλείς των δανειστών ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ήταν μια ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση, προωθήσαμε δικά μας ζητήματα καθώς είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα».

«Το έκαναν το πρωί της Πέμπτης και επ’ αυτής της ατζέντας συζητήσαμε κατ’ άρθρον και κάναμε επεξεργασία όλου του νόμου για το Ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια για να έχουμε όσο γίνεται συντομότερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Έχουμε διάλογο με την κοινωνία και οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν γνώμη για όλα τα ανοιχτά θέματα.

»Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές» ανέφερε.