Οι δυναμικές γυναίκες είναι οι πιο… αδύναμες!

της Σοφίας Μπασκάκη

Την βλέπεις εκεί, στέκει και θωρεί αγέρωχη. Με ένα καθάριο βλέμμα που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο και ένα χαμόγελο που φωτίζει τα πάντα γύρω της.

Περπατά σαν αμαζόνα, περήφανη και αποφασιστική. Πετυχημένη στη δουλειά της και καταξιωμένη στο χώρο της. Τρυφερή μαμά, υποστηρικτική σύζυγος και πολύτιμη φίλη.  Έτοιμη να δώσει τη λύση σε κάθε τι και να σηκώσει  τα βάρη της ζωής στους λεπτούς της ώμους. Πρόθυμη να απλώσει το χέρι για να προσφέρει και με μια κουβέντα της να απαλύνει τον πόνο του άλλου.

Πόσο τη θαυμάζεις αυτή τη δυναμική γυναίκα! Μπορεί να καταφέρει τα πάντα, δεν δειλιάζει ποτέ και τολμά να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της. Φαντάζει άτρωτη και δεν φοβάται τίποτα. Ξέρει ότι θα την βρει την άκρη της όπως και να έχει!

Κι όμως αυτή η γυναίκα είναι η πιο αδύναμη και ευάλωτη συναισθηματικά. Έχει επωμιστεί το βάρος της «δυναμικής γυναίκας», χωρίς να έχει το δικαίωμα να δείξει ποτέ αδυναμία. Η γυναίκα αυτή είναι που έχει ανάγκη όσο τίποτα άλλο από ένα χάδι, μια τρυφερή κουβέντα, ένα χέρι να πιάσει το δικό της και δυο χείλη να της πουν «εγώ είμαι εδώ για εσένα», μήπως και καταφέρει να ξαποστάσει λίγο από το φορτίο της.

Πολλές βραδιές κλαίει μέσα στο σκοτάδι και περιμένει να ξημερώσει μια άλλη μέρα που θα πάρει μακριά τη θλίψη και τον πόνο. Προσπαθεί με τη σκέψη της να ξεφύγει από ότι την πνίγει και η ψυχή της περιπλανιέται σε μέρη μακρινά και σε άλλους γαλαξίες. Μήπως μπορέσει κάπου να σταθεί, να μην την βλέπουν για να λυγίσει.

Αλίμονο αν καταρρεύσει η δυναμική γυναίκα. Μένει στο κενό της μετέωρη μέχρι να βρει τη δύναμη, μέσα στην αδυναμία της, για να ανασυγκροτηθεί. Συνήθως θα την δεις να καταρρέει από ένα χαμένο έρωτα, από μια ψεύτικη αγάπη που της κατασπάραξε τα σωθικά,  από δυο λόγια που υποσχέθηκαν πολλά, μα στο τέλος την πούλησαν. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία της. Αγαπά και δίνεται με όλη την ορμή του πάθους της για να ζήσει το παραμύθι της. Ένα παραμύθι που δεν θέλει να τελειώσει γιατί ξέρει καλά πως στο τέλος «έζησαν αυτοί καλά και αυτή χειρότερα…».

Μείνε όμως να την δεις να ξανασηκώνεται. Λαβωμένη, με ψαλιδισμένα τα φτερά, τα ανοίγει σιγά-σιγά και «γλείφει» τις πληγές της για να επουλωθούν και να πετάξει. Και τότε πετά ξανά, σε μια ατέλειωτη πτήση που σου προκαλεί δέος. Και φτάνει ακόμα πιο ψηλά και γίνεται ένα με τον ήλιο. Μείνε να δεις τη λάμψη της…