Οι ενοχές του Τσακαλώτου

24.12.2015

Κρίση ειλικρίνειας ή προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του από τις επώδυνες αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα, έστω και με συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα; Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών  Ευ. Τσακαλώτος νιώθει τις ενοχές για τον πνίγουν, όπως φαίνεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο οποίος  παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει πράγματα με τα οποία διαφωνεί.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  με τους δανειστές, αφού είναι καλύτερο από τη συμφωνία που πρόσφεραν αρχικά. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσθέτει πως δεν μετανιώνει για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αφού όπως θεωρεί επέτρεψε στην κυβέρνηση να πετύχει καλύτερη συμφωνία.

«Η συμφωνία που η Αθήνα κατέληξε να υπογράψει με την Τρόικα είναι χειρότερη από αυτήν την οποία εσείς είχατε απορρίψει αρχικά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού απέρριψε στο δημοψήφισμα το οποίο προκηρύξατε, έτσι δεν είναι;», ρώτησε ο δημοσιογράφος της El Mundo.

Για να απαντήσει ο Έλληνας υπουργός οικονομικών υπερασπιζόμενος το νέο Μνημόνιο: «Όχι, κάνετε λάθος, η συμφωνία την οποία υπογράψαμε είναι καλύτερη από αυτή που μας πρόσφεραν αρχικά. Η συμφωνία την οποία μας έθεσαν στο τραπέζι αρχικά ήταν μόνο για πέντε μήνες, συμπεριλάμβανε τέσσερις ελέγχους αξιολόγησης και το Σεπτέμβριο θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευθούμε νέα συμφωνία, συνεπώς δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο να πω ότι εκείνη ήταν καλύτερη συμφωνία από αυτή την οποία υπογράψαμε. Συμπεριλάμβανε πάνω κάτω το ίδιο πακέτο μέτρων αλλά θα είχε διαρκέσει μόνο πέντε μήνες. Τώρα έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά και αυτή είναι μεγάλη διαφορά».

Δεν αποκάλυψε τις κόκκινες γραμμές τις κυβέρνησης

 Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ναι, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Το μοναδικό που μπορώ σας πω είναι πως ναι, έχουμε κόκκινες γραμμές και ότι η προστασία των πιο φτωχών και των ανέργων είναι απολύτως κεφαλαιώδης για εμάς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε τη στήριξη και άλλων αριστερών δυνάμεων, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και να θέσουμε σε εφαρμογή μία άλλη ατζέντα σχετικά με τις συντάξεις, την ανεργία και το Κράτος Πρόνοιας. Για τριάντα χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι κρατούσαν τα ηνία, έφτασε η ώρα να έχουμε μια διαφορετική ατζέντα».