Οι επτά πυλώνες κοινωνικής πολιτικής του Τσίπρα που ο ίδιος ισοπέδωσε

28.7.2016

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε τη χώρα σε δύο μνημόνια με δυσβάσταχτους όρους και τους πολίτες στην φτωχοποίηση. Κατέρρευσαν μισθοί, συντάξεις, κλείνουν καθημερινά επιχειρήσεις και η ανεργία καλπάζει. Η περιβόητη ανάπτυξη είναι όνειρο θερινής νυκτός και το ΤΑΙΠΕΔ για να μην κηρύξει πτώχευση η χώρα ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία όσο-όσο αγνοώντας για τις όποιες επιπτώσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μέσα σ αυτή τη πλήρη κατάρρευση μιλώντας, χθες, στην συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ απεφάνθη ότι για όλα τα δεινά φταίει το παλιό κατεστημένο το οποίο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στην δίνη της οικονομικής κρίσης.

Ξεπερνώντας ακόμα και τον αείμνηστο Αν. Παπανδρέου, ο οποίος όμως είχε την πολιτική τέχνη να πείθει το λαό ακόμα και με ανυπόστατα πράγματα, παρουσίασε επτά πυλώνες για την στήριξη της κοινωνικής ζωής των πολιτών. Ουσιαστικά δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει εν καιρώ όσα ο ίδιος ισοπέδωσε. Το ερώτημα είναι πως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες για ποιους μισθούς και συντάξεις κάνει λόγο ότι  εγγυάται και για ποιο κοινωνικό κράτος.

Σε κάθε περίπτωση το αφήγημα των επτά πυλώνων του πρωθυπουργού για την κοινωνική ανασύνταξη περιλαμβάνει τα εξής σπουδαία και καινοφανή τα οποία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται δεδομένα. Αναφέρει ότι

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου που υλοποιούμε αφορά την αναβάθμιση της Υγείας. Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας” δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

“Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του. Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν “πάρτι” διαφθοράς εις βάρος των πολιτών” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο δεύτερος πυλώνας των παρεμβάσεων μας αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση. Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013″ συνέχισε ο ίδιος.

Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη” είπε και συνέχισε:

Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασία και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ”.

Ακολούθως, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες. Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις.

Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας”.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η  στεγαστική πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη”. “Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη” συμπλήρωσε.

Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε: Τα 5 αντισταθμιστικά μέτρα του Τσίπρα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ

 

 

Comments are closed.