Οι εταίροι μας μετατρέπουν την χώρα σε «Ellis islands»

22.3.2016

Κυνικοί όσο και προκλητικοί εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι όσον αφορά την Ελλάδα και την προσφυγική κρίση  αποδεχόμενοι ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι ατελέσφορη και ανέφικτη να υλοποιηθεί καθώς στόχος τους έιναι να μετατρέψουν τη χώρα μας  σε «Ellis islands».

 Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε «Ellis islands»  όταν ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη:

  • «Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε Ellis island χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;».
  • «Ναι» ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου.

Ως γνωστόν, το νησί Ellis βρίσκεται δίπλα από το Μανχάταν και έχει συνδεθεί με τους μετανάστες. Από το 1892, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως κέντρο υποδοχής μεταναστών και συνέχισε μέχρι το 1954. Από εκεί πέρασαν 12.000.000 εκατομμύρια νεοαφιχθέντες στις ΗΠΑ μετανάστες οι οποίοι ανέμεναν στη νήσο Ελις να μάθουν αν θα πάρουν την πολυπόθητη βίζα για τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση τώρα αντιλαμβάνεται ότι οι εταίροι μας, μας τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί και μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο hotspot, ουσιαστικά μια απέραντη αποθήκη ψυχών.

Ροές: Ξεπέρασαν τις 50.000 και συνεχίζονται

Την ίδια ώρα όχι μόνο παραμένει η η ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά αλλά και αυξάνεται – παρά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης από χθες, Κυριακή.

Στην Ελλάδα βρίσκονται 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο την Δευτέρα έφτασαν 1.662 άτομα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Καστελόριζο.

Την ίδια στιγμή πάντως στη Λέσβο τα πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να επιβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες προς την ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της άρνησής τους να εγκαταλείψουν το νησί.

Η συμφωνία έχει τηρηθεί πάντως ως προς το ένα από τα σκέλη της: Η Τουρκία έστειλε από την Κυριακή τους 25 αστυνομικούς σε ελληνικά νησιά, ενώ αντίστοιχα μεταβαίνουν 5 Έλληνες αστυνομικοί που μιλούν Αγγλικά και Τουρκικά στο Δικελί και το Τσεσμέ, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν και άλλοι μόλις η Τουρκία χαρακτηρίσει και άλλες περιοχές της ως λιμάνια επανεισδοχής.

Παρέμβαση Φερβέι ζητεί η Αθήνα

Η κυβέρνηση, έχοντας αντιληφθεί την δυσκολία της εφαρμογής της συμφωνίας ζήτησε την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι, προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που συνάντησε την Δευτέρα τον κ. Φερβέι στο Μαξίμου μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, επεσήμανε στον συντονιστή της Κομισιόν ότι υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να γίνουν:

«Το ένα είναι που πρέπει να κάνουμε εμείς: Να πάρουμε ότι μας αναλογεί σε σχέση με τη συμφωνία. Και τα άλλα δυο, που πρέπει να κάνετε εσείς: Να μας στείλετε την τεχνική βοήθεια που χρειαζόμαστε και να πιέσετε την Τουρκία να περιορίσει τις ροές».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανόν η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια προσπάθεια η Τουρκία να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Μουζάλας: Πάρα πολύ δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία ως προς την εφαρμογή της.

Παραδέχθηκε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που δρα στο Αιγαίο. Οπως επεσήμανε όμως η παρουσία της νατοϊκής δύναμης, κατέδειξε ότι οι ασταμάτητες ροές είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.

Παρά ταύτα, ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες.

«Δεν μπορεί να γίνει με μαγικό ραβδί αλλά με την πειθώ. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα δημιουργήσουμε camp στην Ειδομένη» σημείωσε και υποστήριξε ότι το κράτος είναι παράπλευρα στην Ειδομένη και στήνει θέσεις υποδοχής σε άλλες περιοχές ώστε εκεί να φτάσουν τελικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Βερολίνο: Είναι εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση

Ο εκπρόσωπος του Βερολίνο Στέφαν Ζάιμπερτ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυριακή, για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την ελπίδα οι επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία να ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, παρά τη συμφωνία με την Άγκυρα για τον περιορισμό τους, ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εφαρμοστεί η συμφωνία στο σύνολό της και όπως θα έπρεπε.

Διαβεβαίωσε πάντως πως το Βερολίνο θα βοηθήσει την Ελλάδα στέλνοντας άμεσα προσωπικό, και συγκεκριμένα 200 αστυνομικούς και 100 διοικητικούς υπαλλήλους εξειδικευμένους σε θέματα παροχής ασύλου, αλλά και με την παροχή μέσων.

Ερωτηθείς για το τι μέλει γενέσθαι με τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στα ειδικά κέντρα φιλοξενίας και εν καιρώ, όπως είπε, «θα δούμε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία μετεγκατάστασης».

Από σήμερα, Δευτέρα, βρίσκεται στην Ελλάδα και ο Γερμανός επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, προκειμένου να συμμετάσχει στον συντονισμό των ενεργειών των αρμόδιων φορέων για την διαδικασία επανεισδοχής των μεταναστών στην Τουρκία.