Οι ευρωπαίοι κοιτούν αδιάφορα για την μετεγκατάσταση των προσφύγων- μεταναστών

18.5.2016

Κάνουν τα στραβά μάτια κι αρνούνται οι  χώρες της ΕΕ να πάρουν είκοσι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες  έως τα μέσα Μάιου που έχουν καταφτάσει  στη χώρα μας και την Ιταλία αγνοώντας  ουσιαστικά παντελώς τον στόχο της Κομισιόν.

Τα στοιχεία που δόθηκαν, σήμερα, στη δημοσιότητα, κατά την τακτική έκθεση για το πλάνο μετεγκατάστασης, είναι άκρως αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά, μόλις 553 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από τη στιγμή που τέθηκε ο στόχος των 20.000 πριν από δύο μήνες, δηλαδή μόλις το 3%.

Συνολικά, 6.321 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί πλέον από τη στιγμή που υιοθετήθηκε το σχετικό πλάνο πέρυσι, κάτι που αποτελεί ένα ελάχιστο ποσοστό από τους 160.000 που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις να υποδεχθούν, στις διαπραγματεύσεις που έγιναν όταν κλιμακώθηκαν οι αφίξεις στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα και γρήγορα», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που έκλεισε η βαλκανική διαδρομή προς τη Γερμανία, περίπου 46.000 πρόσφυγες είναι στην Ελλάδα και περιμένουν να εξεταστούν τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.

Κάποια από τα μέλη της ΕΕ έχουν αντισταθεί σθεναρά στην πίεση της Κομισιόν να υποδεχθούν πρόσφυγες, ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες έχουν δείξει ελάχιστο ενθουσιασμό για την υλοποίηση του πλάνου μετεγκατάστασης, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα αποδεκτό από τους ψηφοφόρους τους.

Να επιταχυνθεί η διαδικασία

Στην έκθεσή της, η ΕΕ σημειώνει ότι η πρόοδος στην εφαρμογή του πλάνου παραμένει μη ικανοποιητική και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μην επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις παράνομες διαδρομές.

«Μεγαλύτερη προσπάθεια για μετεγκατάσταση είναι εντεινόμενα επείγουσα, με δεδομένη την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και την αύξηση των αφίξεων στην Ιταλία», ανέφερε η ΕΕ.

Ποιες χώρες πήραν πρόσφυγες

Μέχρι τώρα, οι 6.321 που έχουν μετεγκατασταθεί από τις 20 Ιουλίου του 2015 έχουν πάει σε 16 χώρες. Αυτές που τους υποδέχθηκαν είναι οι: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Μ. Βρετανία.