Οι θέσεις του Γ. Μουζάλα στο προσφυγικό

27.10.2015

Στρατόπεδα ανάλογα με αυτά που υπήρχαν στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο χωρητικότητας 50-60 χιλιάδων ατόμων μας ζητήθηκε να ανοίξουμε υποστήριξε ο  αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, ενώ χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση πολύ δύσκολη.

Ο  κ. Μουζάλας, σχετικά με τις 30.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας που εγκρίθηκαν, εξήγησε ότι βασίζονται στον προηγούμενο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και αναφέρονται σε 7.000 θέσεις σύντομης φιλοξενίας στα hotspots στα νησιά, 3.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα που ήδη υπάρχουν και τη δημιουργία ως το τέλος του χρόνου δύο νέων χώρων προσωρινής φιλοξενίας χωρητικότητας 10.000 ατόμων ο καθένας. Οι χώροι αυτοί θα δημιουργηθούν ο ένας στη Βόρεια Ελλάδα και ο άλλος στην Αττική και, όπως επισήμανε ο κ. Μουζάλας, το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση των χώρων αυτών. «Έχουμε καλή συνεργασία με τους δήμους αλλά έχουμε και αντιδράσεις», παραδέχθηκε. Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα μπορεί αντί για δύο χώρους να δημιουργηθούν περισσότεροι με μικρότερη χωρητικότητα, σημείωσε ο υπουργός.

Σε ό ,τι αφορά στην επιδότηση ενοικίου για 20.000 άτομα, ξεκαθάρισε ότι αφορά σε προσωρινή φιλοξενία μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων, ότι το ενοίκιο θα επιδοτείται από τον ΟΗΕ και ότι θα βασιστεί σε ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο ΟΗΕ και σε άλλες χώρες. Ακόμη, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι αποκρούστηκε η πρόταση για κοινή φύλαξη των χερσαίων συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις και με δυνάμεις όμορων χωρών. «Αποφασίστηκε δηλαδή ότι τα σύνορά μας θα συνεχίσουν να φυλάσσονται από το στρατό και την αστυνομία μας, η δε Frontex θα είναι μακριά από τα σύνορα και θα ασχολείται με την ταυτοποίηση και την καταγραφή των προσφύγων», ανέφερε.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχεδιασμό για πλήρη έκτακτη χρηματοδότηση για τις θέσεις φιλοξενίας και τη μετεγκατάσταση και πρόσθεσε ότι το ποσό των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν για τα hotspots και τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην Αθήνα «δεν είναι αρκετό». Για τη μετεγκατάσταση παρατήρησε ότι η πρώτη από την Ελλάδα θα γίνει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο και θα αφορά σε περίπου 30 άτομα. Επίσης, το υπουργείο αναζητά νέους προσωρινούς χώρους στην Αθήνα για την προφύλαξη των προσφύγων από τις καιρικές συνθήκες ώστε να επιστραφούν το Γαλάτσι και το Ελληνικό.

Ο κ. Μουζάλας, σήμρεα, θα επισκεφθεί τη Λέσβο και τη Χίο για τη χωροθέτηση των hotspots.