Οι ιδεοληπτικές πολιτικές οδηγούν τους Έλληνες στη ξενιτιά

του Ανδρέα Κάτσενου

Η χώρα μας ζει την τρίτη φάση  μετανάστευσης. Τη φορά αυτή το δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν οι νέοι κατά κύριο λόγο μορφωμένοι νέοι που δεν βρίσκουν δουλειά, αλλά και καμία προοπτική στη χώρα μας.

Τα στοιχεία είναι εξοργιστικά, όπως αυτά αποτυπώνονται  στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Και θέτουν προ των ευθυνών τους όλες τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου από 2010 μέχρι σήμερα . Πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό ,κυρίως στη Γερμανία,τη Βρετανία ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι νέοι που φεύγουν είναι ηλικίας 25-39 ετών.

Τα αίτια που τους οδηγούν μακριά από την Ελλάδα είναι η ανεργία που καλπάζει στο 23,4% επισήμως ,ενώ στην πραγματικότητα αγγίζει το 30%, οι φόροι και το ασφαλιστικό, καμία στήριξη στην επιχειρηματική δράση, και η έλλειψη αξιοκρατίας. Το  πιο τραγικό είναι ότι  δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πιθανότητα άμεσης επιστροφής τους καθώς νοιώθουν ανασφάλεια εργασιακή και ασφαλιστική.

Ίσως οι παροτρύνσεις του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μείνουν οι Έλληνες στη γη τους και να παλέψουν για να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία να μην αρκούν. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ.

Δυστυχώς οι λάθος πολιτικές και οι ιδεοληψίες έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν απέραντο ΟΑΕΔ. Πάνω από 1.120 χιλ .άνθρωποι είναι, επισήμως, άνεργοι. Ενώ συνολικά 7,1 εκατ. Έλληνες – άνεργοι και συνταξιούχοι – είναι εργασιακά ανενεργοί, έναντι 3 εκατ. εργαζομένων. Σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση ετοιμάζει για το 2017 νέους φόρους ύψους 2,57 δις ευρώ. Προφανώς, κάποιοι είναι εκτός πραγματικότητας. Ζουν το δικό τους όνειρο κι αναμένουν την δική τους οραματική ελπίδα!

Με αυτά τα στοιχεία η φτωχοποίηση του πληθυσμού διογκώνεται και φως στον ορίζοντα δεν υπάρχει αν αναλογιστεί κανείς και την υπογεννητικότητα  που υπάρχει. Το ασφαλιστικό κατέρρευσε οι μισθοί είναι πια της πείνας και η Ελλάδα ζει το σοσιαλιστικό όνειρο της δεκαετίας του ΄80 και του 90΄. Για να μην θυμηθούμε το αλήστου μνήμης ανέκδοτο ότι η Ελλάδα θα γίνει η Δανία του νότου.

Ας το πάρουμε χαμπάρι. Είμαστε μια χώρα κατεστραμμένη. Χωρίς μέλλον και προοπτική.  Ζούμε καταστάσεις πρώην ανατολικού τύπου κατά τρεις δεκαετίες μετά. Τραγικό. Δεν είναι στραβός ο γιαλός μόνο. Αρμενίζουμε και στραβά. Κι όσο συνεχίζουμε αυτή την πορεία την Ιθάκη δεν θα τη βρούμε, με τον κίνδυνο της οριστικής χρεοκοπίας να καιροφυλακτεί.