Οι κάτοικοι της Μαλακάσας «στριμώχνουν» τον Γ. Γιασημάκη για το Hot Spot

Το Hotspot Μαλακάσας αποτέλεσε το μήλο της Έριδας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και της τότε Αντιπολίτευσης και νυν νέας Δημοτικής Αρχής. Έγινε το Βατερλό του πρώην Δημάρχου κ. Θ. Ρούσση στη Μαλακάσα, αν και δεν είχε καμία δικαιοδοσία να παρέμβει μέσα στο χώρο του στρατοπέδου, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Τότε,  με την παρότρυνση σημερινών μελών της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι ξεσήκωναν τους κατοίκους της Μαλακάσας, ζητούσαν την απομάκρυνση των προσφύγων και να κλείσει το Hotspot. Τη λειτουργία μάλιστα του Κέντρου, τη χρέωσαν ως προσωπική αποτυχία του πρώην Δημάρχου, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι ο χώρος είναι στρατιωτικός και όπως όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας, ελέγχεται, πλήρως, από το κράτος, τα αρμόδια υπουργεία και την Ύπατη Αρμοστεία, που δεν επιτρέπουν καμία παρέμβαση των Δήμων.

Ο κ. Γ. Γιασημάκης, όπως μαθαίνουμε, επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή τη Μαλακάσα, για να ενημερώσει τους κατοίκους σχετικά με τις ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής στο θέμα των προσφύγων.

Το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η αντιμετώπιση της παραβατικότητας εντός του Κέντρου. Η νέα Δημοτική Αρχή δεν μας ξεκαθαρίζει όμως εάν την ενδιαφέρει μόνο η παραβατικότητα εντός του Hotspot ή και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μέσα σε αυτό, οι οποίες, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, δημιουργούν αυτή την παραβατική συμπεριφορά.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού έχει την πρόθεση, όπως δηλώνει, να αυξηθεί η αστυνόμευση της περιοχής, αν και δεν περνάει από το χέρι του να το πράξει, αλλά μόνο να το ζητήσει αρμοδίως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οπότε ευελπιστούμε ότι η συνάντησή του με τον υπουργό  κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Σημειώνουμε ότι σήμερα, κάτω από άθλιες συνθήκες, στο Hot Spot της Μαλακάσας διαμένουν περισσότερα από 1.700 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι 1.000 ατόμων. Η πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί, οι οποίοι διαμένουν σε 269 κοντέινερ, 29 κατασκευές προκάτ και 200 περίπου σκηνές. Ανάμεσα τους  450-500 είναι ανήλικοι. Κατά καιρούς στο camp, στήνονταν σκηνές, οι οποίες από τον Ιανουάριο του 2019 έχουν αυξηθεί και στις οποίες μένουν 300 μη καταγεγραμμένα άτομα, που δεν προέρχονται από τις οργανωμένες μετακινήσεις των αρχών. Επίσης, ακόμα 200 άτομα έχουν «τοποθετηθεί» σε κοντέινερς.

Οι κάτοικοι της Μαλακάσας, που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο ο Δήμαρχος θα μεταφέρει στον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Τα βασικά ζητήματα των πολιτών είναι να μην αυξηθούν οι μετανάστες αλλά αντιθέτως να μειωθούν, να δημιουργηθεί στην περιοχή αστυνομικό τμήμα και να υπάρχει έλεγχος στο εσωτερικό του Κέντρου Φιλοξενίας.

Ενημέρωσε ο κ. Γ. Γιασημάκης τους κατοίκους της Μαλακάσας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει, μέσα στους επόμενους 2 μήνες, 20.000 πρόσφυγες από τα νησιά προς τα Hotspot της ενδοχώρας; Τι θα πράξει για να μην αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων; Έχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Θεωρούμε ότι ο κ. Γ. Γιασημάκης έχει καλές προθέσεις για να βρει λύση και να ισορροπήσει την κατάσταση. Ενόψει, λοιπόν, της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των προσφύγων και τις ΜΚΟ, θα επιχειρήσει να γεφυρώσει το χάσμα με τους κατοίκους και να υπάρξει αγαστή συνύπαρξη με τους φιλοξενούμενους, αμβλύνοντας τις όποιες ρατσιστικές διαθέσεις, αν υπάρχουν;

Θα μεριμνήσει ώστε ο χώρος να γίνει ασφαλής και με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ώστε το Hot Spot της Μαλακάσας να μην είναι μια αποθήκη ψυχών, όπου η εξαθλίωση οδηγεί και στην εσωτερική παραβατικότητα;

Το θέμα χρειάζεται λεπτούς, σοβαρούς και υπεύθυνους  χειρισμούς. Δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Οποιαδήποτε λάθος κίνηση με το Hotspot  της Μαλακάσας κινδυνεύει να γίνει το Βατερλό και για τον Δήμαρχο κ. Γ. Γιασημάκη.