Οι καθηγητές του ΕΑΠ «απέναντι» από το Υπουργείο

17.12.2015

Οι καθηγητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, εκφράζουν τη διαφωνία τους, σχετικά με ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει τη μεταβολή των προϋποθέσεων αυτονομίας του ΕΑΠ. Ο ενιαίος φορέας μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική ενέργεια» και ζητάει από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη σχετική διάταξη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των καθηγητών του ΕΑΠ έχει ως εξής:

«Ο Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ, με ιδιαίτερη λύπη και απογοήτευση διαπιστώνει την αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να καταθέσει σήμερα με μoρφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο με τίτλο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”, τη μεταβολή των προϋποθέσεων αυτοδυναμίας του ΕΑΠ, με πρόφαση την απουσία εσωτερικού κανονισμού του Ιδρύματος, χωρίς καν να θέτει χρονικό περιορισμό για τη σύνταξή του.

Καθίσταται πλέον σαφές ότι η αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ, η οποία καταχρηστικά δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν δύο σχετικοί νόμοι που την επιβάλλουν, εξαρτάται από την αποκλειστική θέληση της εκάστοτε διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής να συντάξει τον απαιτούμενο εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας, πράγμα που δεν υπήρξε ως προαπαιτούμενο στα άλλα ΑΕΙ της χώρας.

Με την ίδια τροπολογία τροποποιούνται απαράδεκτα οι αρμοδιότητες της ολιγομελούς διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής, έως του σημείου να αποφασίζει ακόμη και για τις αμοιβές των μελών της σε βάρος της οικονομικής συνδρομής των φοιτητών του Ιδρύματος.

Εν κατακλείδι διαπιστώνουμε ότι:

  1. Η κυβέρνηση αναστέλλει την αυτοδιοίκηση ενός Πανεπιστημίου και αναθέτει σχεδόν άνευ όρων τη διοίκησή του σε μια δοτή Διοικούσα Επιτροπή.
  2. Διαψεύδεται η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει καμία νομοθετική ρύθμιση για το ΕΑΠ η οποία δεν θα είναι προϊόν διαβούλευσης με την πανεπιστημιακή του κοινότητα, ενώ είναι επιπλέον ανακόλουθη ως προς την δήλωσή της στη Βουλή των Ελλήνων ότι «ακαδημαϊκότητα ίσον δημοκρατία».

Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΑΠ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοια συμπεριφορά και:

  1. Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την σχετική διάταξη
  2. Καλούμε όλους τους βουλευτές και ειδικά τους προερχόμενους από το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης να αντισταθούν και να καταψηφίσουν την, πρωτοφανή στην ελληνική ιστορία μετά την μεταπολίτευση, αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή πρόταση ανάκλησης της αυτοδυναμίας του 3ου μεγαλύτερου σε αριθμό φοιτητών ελληνικού Πανεπιστημίου».