Οι «Κομμένες γλώσσες» του Παν. Κολέλη ταξίδεψαν στο Δήλεσι για να σπάσουν τη σιωπή

Θα ακολουθήσουμε τις «Κομμένες Γλώσσες» και θα σιωπήσουμε σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και καθορίζουν τη ζωή μας ή θα διατυπώσουμε τις αγωνίες και την αβεβαιότητά μας για το παρόν και το μέλλον μας;

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Κολέλης με το βιβλίο του «Κομμένες Γλώσσες», το οποίο παρουσίασε το Σάββατο 23 Ιουλίου στο Δήλεσι στο  στο καφέ «Contigo»,  θέτει, ακριβώς, αυτό το υπαρξιακό ερώτημα με ένα πρωτότυπο τρόπο μέσα από εννιά ιστορίες που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Τανάγρας» Μιχ. Γιαλούρης, ο Συνταγματάρχης εα (ΜΧ) Γιάννης Αγγέλου και ο Δημοσιογράφος Χρήστος Κτενάς. Αποσπάσματα από το βιβλίο του Π. Κολέλη διάβασε ο ηθοποιός Δ. Θεοδώρου.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές ο Π. Κολέλης αποτυπώνει την πραγματικότητα με ένα κοινωνικό ρεαλισμό, έστω κι αν αγγίζει  τα όρια του παραλογισμού. Είναι ένα καρδιογράφημα της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα από τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και στην επιδοματική δυνατότητα επιβίωσης των ανθρώπων, ως επακόλουθο του καπιταλισμού.

Ζει τις αγωνίες των ανθρώπων, σε δεύτερες στιγμές, που αποφεύγουμε να αναδείξουμε και κόβουμε τις γλώσσες για να μην διαμαρτυρηθούμε, να μην αντιδράσουμε, να μην ακουστεί η φωνή μας έξω από τα όρια του εαυτού μας.

Ο Μιχ. Γιαλούρης, εξαιρετικά αποκαλυπτικός και με αφοπλιστική ειλικρίνεια, είπε ότι «στα χρόνια της αθωότητάς μας ονειρευόμασταν  έναν άλλο καλύτερο κόσμο.  Ένα κόσμο χωρίς κομμένες γλώσσες. Για αυτό αγωνιζόμασταν. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά με άγχη και αγωνίες πολύ μακριά από τις δικές μας προσδοκίες».

Αναρωτήθηκε μάλιστα, με βάση το βιβλίο, εάν η μυθοπλασία του συγγραφέα ξεπερνάει τα γεγονότα ή εάν τα γεγονότα ξεπερνούν τη μυθοπλασία, καθώς όλοι προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα.

Είναι πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον και ανατρεπτικό βιβλίο, που μέσα από τις ιστορίες του καταγράφει τη ζωή, έστω και με μια δόση μεταφυσικού ενδιαφέροντος, που αφυπνίζει και προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί και να αντιδράσει στην παθητικότητα των Κομμένων γλωσσών. Να αναζητήσει ένα άλλον αληθινό κόσμο παίρνοντας ο ίδιος στα χέρια του την τύχη και το μέλλον του.