Οι μεγάλες δίκες του 2016 – Ποιοι θα καθίσουν στο “σκαμνί”

3.1.2016

Χρονιά μεγάλων δικών το 2016, καθώς στο εδώλιο θα βρεθούν έντεκα περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, οι οποίες εκκρεμούν επί χρόνια, με τα ισόβια να φλερτάρουν πολλοί εκ των πρωταγωνιστών τους.

Στο εδώλιο θα καθίσουν ένας αρχηγός κόμματος υπουργοί, τραπεζίτες επιχειρηματίες ακόμα και καλόγεροι, σε υποθέσεις που έχουν σαφώς μεγάλο ενδιαφέρον για τα δικαστικά δρώμενα και εκεί η Δικαιοσύνη θα κληθεί να αποφασίσει που πραγματικά υπήρξαν σκάνδαλα και που κάποιοι αναζητούσαν μάγισσες. Σε κάθε περίπτωση οι υποθέσεις αυτές ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία επί χρόνια και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να δοθεί τέλος σ αυτές τις δικαστικές εκκρεμότητες.

 1. Το σκάνδαλο στη τράπεζα PROTON BANK,  που σύμφωνα με το κατηγορητήριο λειτουργούσε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κατηγορούμενοι είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και 43 ακόμα άτομα για επισφαλή δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ.
 2. Γερμανικά υποβρύχια. Η υπόθεση αναμένεται να έρθει στο ακροατήριο τους επόμενους μήνες για τις προμήθειες μαμούθ, επί εποχής Άκη Τσοχατζόπουλου, και εμπλέκονται σημαντικά πρόσωπα, εταιρίες, επιχειρηματίες, έμποροι όπλων και στενοί συνεργάτες το πρώην υπουργού.
 3. Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα κάνει ποδαρικό φέτος, καθώς θα συνεχιστεί η διακοπείσα ακροαματική διαδικασία. Η δίκη αυτή αναμένεται να διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες, καθώς κατηγορούμενοι είναι σχεδόν όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής.
 4. Καρούζος gate, που εκτός από τον προφυλακισμένο Ι. Καρούζο εμπλέκονται και οι εκπρόσωποι της εταιρίας ΦΑΝΤΟΜ, στην οποία ιδιοκτήτης φαίνεται κατά τη δικογραφία ο επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης.
 5. Υπόθεση TOR-M1 και το ρωσικό «δωράκι» θα φέρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον επιχειρηματία Π. Γερμανό, τον ήδη καταδικασμένο Γ. Σμπώκο και άλλα τρία άτομα τον κ. Γ. Κάμαρη και τους Πιέρ και Γιώργο Χριστοδουλίδη.
 6. Φάκελος SIEMENS. Μια δίκη η οποία θα διεξαχθεί ερήμην του κεντρικού «ήρωα» Μ. Χριστοφοράκου και των φυγόδικων Χρ. Καραβέλα και Πρ. Μαυρίδη, αλλά με την παρουσία του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτου και αφορά την ψηφοποίηση του ΟΤΕ. Η υπόθεση θα έρθει στις δικαστικές αίθουσες μετά από δέκα χρόνια, αφού οι φάκελοι έκαναν βόλτες στα ανακριτικά γραφεία.
 7. ΤΤ –Κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά επισφαλή δάνεια, τα οποία δόθηκαν προς επιχειρηματίες την περίοδο που στη Διοίκηση του ΤΤ ήταν ο Αγγ. Φιλιππίδης και ο Κλ. Παπαδόπουλος.
 8. ΜΚΟ… Αποναρκοθετήσεις. Κεντρικός πρωταγωνιστής ο κ. Α. Ρόντος ο οποίος την περίοδο 2000- 2004 μαζί με δύο πρέσβεις και υπαλλήλους του ΥΠΕΞ μοίρασαν 8 εκατ ευρώ στο Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης χωρίς παραστατικά.
 9. Υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα στη χώρα, που και φέτος θα συνεχιστεί σε δεύτερο βαθμό, καθώς πρωτόδικα ο Α, Τσοχατζόπουλος, ιδιοκτήτης τριών offshore  εταιριών, είχε καταδικαστεί σε είκοσι χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομου χρήματος. Μαζί του και η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού.
 10. Υπόθεση Μονής Βατοπεδίου. Μια υπόθεση στην οποία κατηγορούμενος είναι ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ, ο μοναχός Ασένιος, η σύζυγος του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη κα Πελέκη, ο πατέρας της Δ. Πελέκης κι άλλα πρόσωπα τότε κρατικοί λειτουργοί με φόντο τη λίμνη Βιστωνίδα αν και η Μονή ήδη έχει κερδίσει τις υποθέσεις πέντε ακινήτων, κάτι που σημαίνει ότι το σκάνδαλο ήταν μάλλον «κατασκευή».
 11. ENERGA HELLAS POWER. Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία οδεύει στο δικαστικό της τέλος καθώς μεγάλο μέρος της έχει εκδικαστεί. Κατηγορούμενοι είναι οι Αρ. Φλώρος και Β. Μηλιώνης,  οι οποίοι μέσα από offshore εταιρίες παρακράτησαν από το δημόσιο 25 εκατ. ευρώ που είχαν πληρώσει οι καταναλωτές και δεν αποδόθηκαν στο κράτος.