Οι  Πατρίκιοι κι οι Πληβείοι του Ωρωπού…!!!

Του Ανδρέα Κάτσενου

Οι Πατρίκιοι και Πληβείοι του δήμου Ωρωπού είναι μια πραγματικότητα. Η περιοχή  των Πατρικίων στον Άγιο Κωνσταντίνο και το Βαρυκό και οι Πληβείοι στο Χαλκούτσι και τα Πηγαδάκια. Κάπως έτσι φαίνεται σκέφτεται η Δημοτική Αρχή όταν πρόκειται να εκτελέσει κάποιο έργο στις δύο αυτές περιοχές.

Βεβαίως, κάθε έργο του οποίου η μελέτη προχωράει, εντάσσεται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και εκτελείται   στο Δήμο  είναι καλοδεχούμενο. Δείχνει ότι κάτι  αλλάζει προς το καλύτερο. Αλλά το δίκαιο είναι να γίνονται έργα ισόρροπης ανάπτυξης  σε όλο το δήμο.

Με χαρά ακούσαμε  να ανακοινώνει, χθες, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για μια ακόμη φορά, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών  κ. Κώστας Δέδες την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης  για την  κατασκευή δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Βαρυκό   για λογαριασμό του Δήμο Ωρωπού με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επίσης και ότι  ο  προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται, σύμφωνα με τη μελέτη, στο ποσό των 1.525.200,00 €, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η εκτιμώμενη δαπάνη αναθεώρησης, οι απρόβλεπτες δαπάνες, απολογιστικές δαπάνες και ο Φ.Π.Α. που αναλογεί.

Ο κ. Δέδες ανακοίνωσε και την προγραμματικές συμβάσεις που έρχονται  για δύο ακόμη έργα  στην ίδια περιοχή τα οποία,  επίσης, θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Αττικής. «Αντιπλημμυρικό Άγιου Κωνσταντίνου, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, και τα  έργα οδοποιίας προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ,

Συνολικά, λοιπόν, ο Δήμος, αν μας ενημερώνει σωστά,  θα δαπανήσει το ποσό των 9 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη περιοχή για να λύσει χρόνια υπαρκτά προβλήματα . Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 158 χιλιάδες ευρώ για τον ηλεκτροφωτισμό στο Ακρωτήρι. Ορθότατα!!! Φαντάζομαι ότι ο κάμπος σε κάποιους μήνες θα γίνει ένας νέος οικισμός, κάτι σαν το Κεφαλάρι.

Αντιθέτως, στην παραμεθόριο περιοχή του Χαλκουτσίου και τα Πηγαδάκια κόμη δεν ακούστηκε η μελέτη κάποιου έργου, ώστε να αλλάξει η όψη. Δεν φτάνει η χωματερή στην Εφέδρων, εδώ και δέκα χρόνια η Λεωφόρος Χαλκουτσίου – Δηλεσίου μοιάζει με βομβαρδισμένη περιοχή. Χωρίς επαρκή φωτισμό, με λακκούβες, τους αγωγούς ύδρευσης να σπάνε κάθε μέρα, τρύπες παντού, σαμάρια και στην Εφέδρων ο δρόμος έτοιμος να πέσει .Δεν μιλάμε ότι ο δρόμος μετατρέπεται σε ποτάμι με την πρώτη βροχή. Αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο. Κάποιοι έβγαλαν και βάρκα στο δρόμο.

Αλήθεια υπάρχει μελέτη για αυτή την τρισάθλια εικόνα που δεν τιμά τον πολιτισμό μας; Έχει προγραμματιστεί κάποια, έστω, παρέμβαση σε μια περιοχή τουριστική, όπου δραστηριοποιούνται επιχειρηματίες και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες; Μήπως έχει ενταχθεί κάποιο έργο και δεν το πήραμε χαμπάρι;

Έχει αναρωτηθεί κανείς από τους Τοπικούς Άρχοντες αν πέσει ο δρόμος τι έχει να γίνει; Αν  σκοτωθεί κάποιος πέφτοντας σε μια λακκούβα η στις ανάποδες στροφές με τα σαμάρια, όπου πυκνά συχνά οχήματα φεύγουν στα χωράφια, ποιος θα φέρει την  ευθύνη;

Η δικαιολογία ότι η Λεωφόρος ανήκει στην Περιφέρεια δεν καλύπτει κανέναν. Είναι καιρός να τελειώσουν οι δικαιολογίες να προχωρήσουν οι μελέτες και οι δημοπρατήσεις των αναγκαίων έργων. Άμεσα. Να σταματήσουν κάποιοι να παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων. Να παρέμβει ακόμα και ο εισαγγελέας και να κλείσει το δρόμο α χρειάζεται μήπως και αντιληφθούν κάποιοι τον κίνδυνο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι  μικροπολιτικές σκοπιμότητες μπορούν να καθορίζουν και τα έργα που επιλέγονται. Θα είναι τραγικό εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η μήπως η περιοχή τιμωρείται στην αφάνεια επειδή δεν έχει κάποιο μεγάλο σύλλογο η ομοσπονδία να την πατρονάρει;

Επειδή η Δημοτική Αρχή θέλει  να δείξει έργο είναι καιρός να ενδιαφερθεί ουσιαστικά και για τους Πληβείους στα Πηγαδάκια. Κι εκεί ζουν άνθρωποι κι έχουν τις περιουσίες τους. Άσχετα εάν δεν είναι βίλες  και υπέροχες μονοκατοικίες. Έχουν κι αυτοί δικαίωμα για καλύτερες υποδομές και συνθήκες διαβίωσης.