Οι πλειστηριασμοί οδηγούν σε νέα κοινωνική τραγωδία

Του Ανδρέα Κάτσενου

Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας μεγάλης  εθνικής τραγωδίας. Τους πλειστηριασμούς. Ακόμα και της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

Η κυβέρνηση έχει, ήδη, δεσμευτεί για 140 χιλιάδες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα, ως αντίτιμο για το κλείσιμο  της τρίτης αξιολόγησης.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην κοινωνία έχουν ξεσπάσει. Η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων με απόφασή της τάχθηκε κατά ενός τόσο σκληρού  αντικοινωνικού μέτρου. Επεσήμανε δε ότι θα στηρίξει κάθε περίπτωση πολίτη που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Αυτό πρέπει να πράξει σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς.

Με μια γενναία ανακοίνωση η ΠΟΑΣΥ κατέστησε γνωστό ότι «Οι αστυνομικοί δεν θα ξεσπιτώσουμε τους Έλληνες» επισημαίνοντας ότι δεν θα γίνουν όχημα «για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».

Βεβαίως ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκης απαντώντας πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή της κας Ντόρας Μπακογιάννη ισχυρίστηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πλειστηριαστεί πρώτη κατοικία.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι, εντελώς, διαφορετική και εκθέτει την πρώτη δήθεν αριστερή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Η αλήθεια είναι ότι πάνω από ένα εκατ. Έλληνες κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Αιτία είναι τα ληξιπρόθεσμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι οφειλές στο Δημόσιο σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις παλαιότερων χρόνων όταν ανεξέλεγκτα επέτρεψαν τη χορήγηση δανείων χωρίς καμία εγγύηση εισοδηματική.

Σήμερα τα δάνεια αυτά είναι μη εξυπηρετούμενα γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν δραματικά συρρικνωθεί και γιατί οι μνημονιακές  κυβερνήσεις έχουν πνίξει τους πολίτες στη φορολόγηση. Μια φορολόγηση η οποία τελικά δεν έχει αποδώσει στα κρατικά ταμεία παρά ελάχιστα.  Την ίδια ώρα που το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί στα 313 δις ευρώ.

Η πρώτη κατοικία είναι  το όνειρο για κάθε Έλληνα. Η ιδιοκατοίκηση υπάρχει στη χώρα μας και είναι θεσμός γενεών. Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να βάλει χέρι στην πρώτη κατοικία και προχωρήσει σε σωρεία πλειστηριασμών, τότε θα  δημιουργήσει κύμα κοινωνικής αντίδρασης. Οι πολίτες θα βγουν στους δρόμους και θα έχει να αντιμετωπίσει το κοινωνικό μένος εναντίον της.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οφείλουν να κατανοήσουν οι κυβερνώντες  τις συνέπειες που έχει η άφρονα πολιτική της υπερφορολόγησης και της άρνησης να δώσουν μια νέα ευκαιρία στους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Όσο τα χρέη αυξάνουν και οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, το πρόβλημα θα διογκώνεται και θα οξύνεται δραματικά.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα μεγάλη κοινωνική τραγωδία η οποία κανέναν δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο. Τα κινήματα παλεύουν κατά των πλειστηριασμών. Οφείλουν οι νεοέλληνες του καναπέ  να ξυπνήσουν  απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών. Ουκ έστιν καιρός!