Οι τραπεζουπάλληλοι θα πληρώσουν το μάρμαρο του ασφαλιστικού

9.5.2016

Οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι θα πληρώσουν τη νύφη του νέου ασφαλιστικού.

Οι μειώσεις στις συντάξεις τους από 25%-30% θα δούνε περίπου 10.000 συνταξιούχοι τραπεζικοί υπάλληλοι, που λαμβάνουν σύνταξη μέσω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, μετά από τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η τροπολογία, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Καθημερινή,  υποχρεώνει το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) να ενταχθεί στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στην πράξη, πρόκειται για διάταξη που προστέθηκε έπειτα από πίεση των πιστωτών, καθώς στο προσχέδιο του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να καταργηθούν όλα τα προσυνταξιοδοτικά δικαιώματα και οι διατάξεις που παρέχουν προνομιακή μεταχείριση σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων.

Εως τώρα το ΕΤΑΤ χορηγούσε συντάξεις με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς σε 6.310 πρώην εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας, σε 3.086 πρώην εργαζόμενους της Τράπεζας Πίστεως (νυν Alpha Bank) και σε 472 πρώην εργαζόμενους της Αττικής Τράπεζας, που κατά μέσον όρο κινούνταν πέριξ των 1.200 ευρώ.

Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπ. Εργασίας ορίζεται ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου η προσυνταξιοδοτική παροχή θα υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης 1,75%, που είναι μικρότερο από το 3,3%, που έως σήμερα υπολογίζονταν οι συγκεκριμένες συντάξεις. Επίσης, σημειώνεται στην τροπολογία ότι «οι ήδη καταβαλλόμενες παροχές αναπροσαρμόζονται», ενώ όσοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης χάνουν το προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα και απλώς οι αυξημένες εισφορές που έχουν πληρώσει θα υπολογιστούν ως προσαύξηση της μελλοντικής σύνταξης.