Οι φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015

26.12.2015

Ανάσα δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά, καθώς οι 4 τελευταίες εργάσιμες μέρες του 2015 είναι γεμάτες φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31/12/2015.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την 3η δόση ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, την αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος για αγρότες και επιχειρήσεις, τη δόση ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών και όλα αυτά όπως και άλλα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αλλιώς θα υπάρξει πρόστιμο, αρκετά μεγάλο ανάλογα με την περίπτωση.

Δείτε αναλυτικά τις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015:

  • Μηναία δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν οι οφειλές εκτός ρύθμισης, καθώς από 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε να ισχύει πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο..
  • Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ.
  • Τέλη κυκλοφορίας έτους 2016. Διπλά θα πληρωθούν σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής.
  • Πληρωμή 12μηνης ρύθμισης για τα εισοδήματα του 2015.
  • ΦΠΑ μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Καταβολή τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014, των εταιριών.
  • Καταβολή της αυξημένης προκαταβολής φόρου (από το 80% στο 100%), αναδρομικά για τη χρήση του 2014, για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.
  • Καταβολή των επιπλέον ποσών, για τους αγρότες, λόγω αύξησης της προκαταβολής φόρου. Επισημάνεται ότι οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου (αυξήθηκε από το 27% στο 55%).

Παράλληλα όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους πρέπει να το κάνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Όσοι φορολογούμενοι, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2016, δεν καλύπτουν τα τεκμύρια διαβίωσης με κίνδυνο να πληρώσουν έξτρα φόρο, πρέπει άμεσα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, να χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι δεν θα επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ, που έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια, και πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού.

Προσοχή στην ημιαργία η παραμονή Πρωτοχρονιάς 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων, η 31η Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) είναι ημέρα ημιαργίας και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. θα αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες τους στις 13:30 μ.μ., ενώ  η συναλλαγή των πολιτών με τις Δ.Ο.Υ. θα ολοκληρωθεί στις 12:30 μ.μ.