Ολοκληρώθηκαν οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

28.10.2015

Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στη συνέχεια ο ΠτΔ θα μεταβεί  το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου θα επισκεφθεί την Β΄Χειρουργική κλινική Παίδων.

Ο κ. Παυλόπουλος μετά την παρέλαση τόνισε ότι με παιδεία, θάρρος και ενότητα, ως εφόδια, οι Έλληνες μπορούν να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους και πρόσθεσε με έμφαση «Η δημοκρατία και η ελευθερία συνθέτουν τη συλλογική μας συνείδηση».

Στην παρέλαση φέτος συμμετείχαν και οι Κύπριοι ανάπηροι πολέμου (από την εισβολή του ’74) μαζί με στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ της ίδιας περιόδου. Νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Την παραλιακή Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου κατέκλυσε πλήθος κόσμου, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, χωρίς κάγκελα αυτή τη φορά μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα .

Αθήνα

Με σύμμαχο τον καλο καιρό, χιλιάδες Αθηναίοι κατέκλυσαν το Σύνταγμα για να παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων  κ. Ν. Φίλη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη. Ο υπουργός πριν την παρέλαση επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα μετά δήλωσε «Εύχομαι του χρόνου να δούμε το φως της ανάπτυξης» τονίζοντας ότι η σημερινή επέτειος είναι μήνυμα κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

Στην παρέλαση συμμετείχαν φέτος όλα τα σχολεία της Α’ Αθηνών, όλης της Α΄βάθμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα, καθώς επίσης και το σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Οδηγισμού, όπως και ομάδα των Special Olympics.

Κατάθεση στεφάνων έγινε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, πριν την έναρξη της παρέλασης, όπου ακούστηκε και ο Εθνικός Ύμνος.