8.7.2016
Αποτελεί κόσμημα. Ένα στολίδι για το Δήμο Ωρωπού στο πιο ιστορικό σημείο της πόλης της Σκάλας Ωρωπού. Το νέο κτίριο του ΙΚΑ στον ευρύτερο χώρο των φυλακών είναι πλέον έτοιμο και μέχρι το Σεπτέμβρη θα ανοίξει τις πύλες του για τους πολίτες.
Η αγάπη για το συνάνθρωπο και η διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά του εφοπλιστή κ. Αθ. Μαρτίνου, οδήγησε στην ταχύτατη αναπαλαίωση του παλαιού, υπάρχοντος, κτιρίου που για δεκαετίες στέγαζε στη παραλία της Σκάλας Ωρωπού τα τμήματα του Ναυτικού Ομίλου και τη μετατροπή του σε έναν απόλυτα λειτουργικό χώρο για να στεγάζει.
Οι εργασίες για την αναπαλαίωση του κτιρίου έχουν ολοκληρωθεί. Ο εξωτερικός φωτισμός αναδεικνύει το κτίριο και του προσδίδει κύρος σε μια περιοχή που ακόμη παραμένει υποβαθμισμένη, παρά τις όποιες μέχρι σήμερα παρεμβάσεις. Ο κ. Μαρτίνος θα είναι αυτός που θα εξοπλίσει με σύγχρονα μηχανήματα και τις ιατρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, ώστε να μιλάμε για μια δωρεά υψίστης σημασίας για το Δήμο.
Στη συνέχεια ο Δήμος θα πρέπει να αποδεχτεί την δωρεά του κ. Μαρτίνου και, ακολούθως, να γίνει η αποδοχή της λειτουργίας του κτιρίου από το υπουργείο Υγείας προς το Δήμο Ωρωπού. Μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί, όπως φαίνεται, σύντομα καθώς είναι θέληση όλων.
Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ καταρχήν θα λειτουργήσουν με το υπάρχον ιατρικό επιστημονικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί στο ίδρυμα ενώ ακολούθως θα εξεταστούν οι δυνατότητες ενίσχυσης του με νέες ειδικότητες.
Το νέο κτίριο του ΙΚΑ αποτελεί όαση στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Ωρωπού αλλά ταυτόχρονα και μια τρανή απόδειξη ότι ο ιστορικός χώρος των φυλακών μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολυχώρο κόσμημα. Με την αναπαλαίωση των κτιρίων και την συνολική ανάπλαση του χώρου μπορεί να γίνει στο μέλλον σημείο λαϊκού προσκυνήματος για χιλιάδες τουρίστες που θα επισκέπτονται την περιοχή για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της δημοκρατίας.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι, ακριβώς, δίπλα στη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα υπάρχει το σπίτι της Οικογένειας Δροσίνη όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο μεγάλος μας ποιητής Γ. Δροσίνης. Ένα κτίριο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσείο.