19.2.2016
Ελλοχεύει ο κίνδυνος για την Ελλάδα να ζήσει μια ανθρωπιστική κρίση και να βυθιστεί ξανά σε οικονομική κρίση. Οι αυστηρές ποσοστώσεις καθημερινής εισόδου μεταναστών στο έδαφός της, που αποφάσισε να θέσει η Αυστρία, πρόκειται να σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτάχυνση της απομόνωσης της Αθήνας, αλλά και την κατάρρευση της Ζώνης Σένγκεν.
Το plan A της καγκελαρίου και της Κομισιόν, που βασιζόταν στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών και στη φιλοξενία των προσφύγων, απειλείται από τους οπαδούς του plan B δηλαδή ο καθένας για τον εαυτό του, και το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, στις προσεχείς εβδομάδες.
Η Άνγκελα Μέρκελ, την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου δήλωσε
«Έχουμε συνείδηση της επείγουσας κατάστασης και πρέπει να έχουμε γρήγορα μια ανάλυση της κατάστασης, ώστε να ξέρουμε αν το σχέδιό μας είναι καλό ή όχι».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος κατάφερε να συμφωνήσουν οι εταίροι ότι θα γίνει μια άλλη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 5 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με τους Τούρκους επικεφαλείς. . Ο Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε, τη νύχτα της Πέμπτης, ότι αυτή η έκτακτη Σύνοδος θα γίνει.
Η Μέρκελ ευελπιστεί πως η τουρκική πλευρά θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα κατορθώσει να μειώσει το μεταναστευτικό κύμα που κατευθύνεται προς την Ελλάδα.
Παραπαίει η Ελλάδα
Μεγαλώνει η ανησυχία κάτι που φάνηκε στο κείμενο συμπερασμάτων που ξημερώματα Παρασκευής υιοθετήθηκε από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι, αν χρειαστεί, θα δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα κράτη που επηρεάζονται από την προσφυγική κρίση, δηλαδή στην Ελλάδα.
Αυτό θα ήταν και το θέμα συζήτησης στην τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του κ. Τσίπρα, της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ, το πρωί της Παρασκευής: οι κίνδυνοι της πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας, ΜΕ ΤΟ Γάλλο Πρόεδρο να δηλώνει ότι «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση παντού».