Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Πιέζουν την Ελλάδα να ψηφιστούν άμεσα τα προαπαιτούμενα

7.12.2015

Έντονη ανησυχία και προτροπές προς την Αθήνα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε άμεσα να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα στο τρίτο μνημόνιο  και να μην ναυαγήσει το εγχείρημα της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Το Eurogroup ολοκλήρωσε το απόγευμα την συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος και, κυρίως, να συμφωνηθούν τα 13 προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έρθει πριν το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών των προαπαιτούμενων, είναι τα «κόκκινα» δάνεια, το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, η εργαλειοθήκη το ΟΟΣΑ κλπ.

Αμέσως μετά, το Eurogroup έστειλε τριπλό μήνυμα στην Αθήνα:

-Να ψηφίσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου όλα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να λάβει την υποδόση του 1 δισ.ευρώ

-Να ψηφίσει η Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου το ασφαλιστικό, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος

-Ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναζητήσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση για το ασφαλιστικό.

«Ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το ταχύτερο δυνατό και όπως έχει συμφωνηθεί. Στόχος είναι να έχει τακτοποιηθεί αυτό έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να επικεντρωθούμε μετά στις σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμη ανοιχτές και πρέπει να οριστικοποιηθούν για την πρώτη αξιολόγηση, στις αρχές του επόμενου χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση για το ασφαλιστικό

Οι  δανειστές στρέφουν τώρα  το βλέμμα τους στο «καυτό» ζήτημα του ασφαλιστικού. «Η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό είναι μέρος της πρώτης αξιολόγησης, οπότε η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγο περισσότερο χρόνο για συζήτηση με τους θεσμούς», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Σε ερώτηση για το αν έχει απαιτηθεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση, απάντησε ότι αυτό δεν έχει ζητηθεί ρητά, αλλά έστειλε ένα σαφές μήνυμα πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

«Δεν έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά κάτι τέτοιο έχει νόημα. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που παίρνει περισσότερο χρόνο και αν θες να είναι πιο αποτελεσματική, πρέπει να έχεις ευρύτερη στήριξη», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν είναι έτοιμη η αντιπολίτευση να το στηρίξει, αλλά από την εμπειρία μου ξέρω ότι έχει σημασία η οργάνωση των κοινοβουλίων σε τέτοια ζητήματα. Πάντως, δεν το συζητήσαμε σήμερα», κατέληξε.

Στο τραπέζι και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών μπαίνει και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με το στόχο των 50 δισ. ευρώ, που είχε συζητηθεί αρκετά όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία τον Αύγουστο. «Ο σχεδιασμός για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να είναι στο τραπέζι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Η ανακεφαλαιοποίηση

Ο Ολλανδός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε, με την τελευταία εκταμίευση να αναμένεται αύριο έπειτα από τη σχετική έγκριση του ESM. Συνολικά, η ανακεφαλαιοποίηση θα κοστίσει λιγότερο από 5,5 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε.

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί με το υπόλοιπο ποσό, από τα 25 δισ. εκ των 86 δισ. του προγράμματος που είχαν μπει σε ξεχωριστό λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Ακόμη είναι ανοιχτό το θέμα με τις μικρότερες τράπεζες, οπότε δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό. Όμως, τα χρήματα που δεν θα χρειαστούν, απλά δεν θα εκταμιευθούν».

H ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος του ESM το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Το Eurogroup περιμένει από τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν σύντομα τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από τον ESM.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα δεν θα απαιτήσει περισσότερα από τα 10 δισ. ευρώ που είναι σήμερα διαθέσιμα υπό το πρόγραμμα για αυτό το σκοπό. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα έως 25 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην αρχή του ελληνικού προγράμματος. Τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση θα εκταμιευθούν από τον ESM προς το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Μοσκοβισί: Δουλειά, δουλειά, δουλειά και δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό

Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του ναι μεν, έκανε λόγο για καλύτερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, «από αυτές για τις οποίες φοβόμασταν πριν από μερικούς μήνες», ωστόσο, διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση: «Χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά. Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα και τη δημοσιονομική ισορροπία».

Στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ θα επανέλθουν πιθανότατα μέσα στο Δεκέμβριο.