Ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για την αξιολόγηση – Αναχωρεί το κουαρτέτο

5.2.2016

Ολοκληρώνεται, σήμερα, ο πρώτος κύκλος των διαβουλεύσεων του κουαρτέτου των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της χώρας μας. Μετά από πέντε μέρες συζητήσεων οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους οι οποίες αναμένεται να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από τους δανειστές για να επανέλθουν με το τελικό πακέτο προτάσεων σε δεκαπέντε μέρες.

Ο μέχρι τώρα λογαριασμός, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δείχνει ότι  είναι αρνητικός, καθώς  φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση απόψεων σε σημαντικά θέματα κι ότι οι συζητήσεις θα είναι εξαιρετικά σκληρές. Κι αυτό γιατί η χώρα μας επιθυμεί το ταχύτερο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης οι δε δανειστές δεν δείχνουν και να πολυβιάζονται ώστε να  φέρουν την κυβέρνηση σε χρονική εξάντληση και να τις επιβάλλουν τις θέσεις τους. Πρόκειται για μια τακτική η οποία ακολουθήθηκε στο παρελθόν και πέτυχε.

Πάντως οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι δανειστές ζητούν εξωφρενικά πράγματα δε όλα τα θέματα και είναι άγνωστο η κυβέρνηση μέχρι ποιο σημείο μπορεί να υποχωρήσει. Ζητούν μάλιστα στα προαπαιτούμενα να υπάρχει και το φορολογικό. Το δε τελικό κείμενο όταν ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί να έρθει στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο και σε ένα άρθρο.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος, όσον αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διαπιστώνει κωλυσιεργία των θεσμών καθώς έχουν εδώ κι ενάμιση μήνα το κείμενο της πρότασης και δεν έχουν καταθέσει επίσημη αντιπρόταση. Παραδέχεται δε ότι όλα τα θέματα είναι ανοιχτά.

Παρά ταύτα διαπιστώνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Συγκεκριμένα

Θεωρούν ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα πρέπει να χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και μόνο μετά από 20 (αντί 15 που ισχύει σήμερα ) χρόνια εργασίας.

Επίσης επιμένουν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 45% ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 60% .Θεωρούν ότι χωρίς συμμετοχή και μια περικοπή συντάξεων οι αλλαγές που θα γίνουν δεν έχουν βιωσιμότητα.

Στο δημοσιονομικό τα προβλήματα είναι περισσότερα, ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε από τις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 (0,5% του ΑΕΠ) και για το 2017, χρόνος στον οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει το 1,75% του ΑΕΠ .

Στο μεταξύ, στην Αθήνα δεν απέρριψαν, αλλά δεν αποδέχθηκαν εντελώς την πρόταση για την φορολογική αναμόρφωση με το ανώτατο συντελεστή του 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ αφήνοντας εκτός κλίμακας το 8% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία τα συνοδεύει και η οποία αυξάνει τον τελικό ανώτατο συντελεστή στο 58%.

Θεωρούν ότι τόσο υψηλή φορολογία σε περίοδο όπως αυτή που διανύουμε δίνει κίνητρο φοροδιαφυγής ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Ζήτησαν να μάθουν ποια απόδοση θα έχει ο νέος νόμος για την φορολογία των ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να έχει εισπραξιμότητα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ .

Για ΕΝΦΙΑ

Ζήτησαν επίσης διευκρινήσεις και για την εξασφάλιση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ φέτος. Στον τομέα των δαπανών εξέτασαν τις αμυντικές δαπάνες και ζήτησαν χρονοδιάγραμμα για τη μείωση τους στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Χθες εξέτασαν και την νέα στοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων από τα οποία θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση 900 εκατ ευρώ.

Για μισθολόγιο

Ζήτησαν επίσης την επανεξέταση του μισθολογίου στο δημόσιο που ψηφίστηκε πέρσι και ζήτησαν την εξέλιξη των δαπανών μισθοδοσίας σε ορίζοντα τριετίας. Ένα ακόμη θέμα που εξετάστηκε ήταν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου οι οποίες μαζί με την καθυστερήση στις επιστροφές φόρων έφτασαν τα 7 δισ. ευρώ.

Κόκκινα δάνεια

Στα κόκκινα δάνεια ζητούν ακόμη να ανοίξει το ταχύτερο η αγορά δανείων και τα δάνεια να πωλούνται χωρίς εξαιρέσεις στα λεγόμενα distress fund. Όλες αυτές τις ημέρες δεν συζητήθηκαν θέματα όπως το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η επανεξέταση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η νέα κινητικότητα στους υπαλλήλους.

Όλα τα παραπάνω και πολλά επιμέρους θα γίνουν η λίστα με τις απαιτήσεις των δανειστών για την δεύτερη φάση της αξιολόγησης που αναμένεται και η πιο δύσκολη.